Steve Eastbrook

Bivši šef McDonald’s-a kažnjen zbog obmanjivanja investitora

Podijeli

Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) optužila je bivšeg McDonald’s-ovog izvršnog direktora Stiva Isterbruka da je obmanuo investitore lažnim predstavljanjem svog otkaza u novembru 2019.

Isterbruk je pristao na kaznu od 400.000 dolara, ne priznajući ili negirajući tvrdnje, i biće mu zabranjeno da bude službenik ili direktor u bilo kojoj kompaniji koja je obavezna da podnosi izvještaje SEC-u na pet godina.

Upravni odbor McDonald’sa otpustio je Isterbruka 2019. na osnovu sporazuma, čime je prekršena politika kompanije. Međutim, nije dobio otkaz zbog konkretnog razloga, što mu je omogućilo da dobije otpremninu.

Nekoliko mjeseci kasnije, gigant brze hrane tužio je svog bivšeg izvršnog direktora, tvrdeći da je počinio prevaru i lagao kako bi prikrio neprikladne odnose sa zaposlenima. U decembru 2021, dvije strane su riješile spor, a McDonald’s je uspješno povratio Isterbrukovu otpremninu u vrijednosti od 105 miliona dolara.

Predstavnik Easterbrooka odbio je da komentariše slučaj za CNBC.

“Kada korporativni službenici korumpiraju interne procese kako bi upravljali svojom ličnom reputacijom ili punili svoje džepove, oni krše svoje temeljne obaveze prema dioničarima, koji imaju pravo na transparentnost i pošteno postupanje od strane uprave”, rekao je Gurbir Grual, direktor odjeljenja za sprovođenje u SEC-u, u izjavi.

Komisija je takođe utvrdila da je McDonald’s prekršio Zakon o berzi, koji zabranjuje kompanijama lažna predstavljanja i propuste u izjavama akcionarima, ali ne izriče novčanu kaznu McDonald’su zbog njegove “značajne” saradnje sa SEC-om tokom istrage.

McDonald’s nije ni priznao niti negirao nalaze SEC-a. U saopštenju, kompanija je rekla da akcije SEC-a potvrđuju ono što je ranije saopštila o postupanju s nedoličnim ponašanjem Isterbruka.

“Kompanija nastavlja da osigurava naše vrijednosti kao dio svega što radimo i ponosni smo na našu snažnu kulturu govora koja podstiče zaposlene da prijave nedolično ponašanje bilo kojeg zaposlenog, uključujući generalnog direktora, a koje nije u skladu s našim očekivanjima”, naveo je McDonald’s.