Paolo Đentiloni, Paolo Gentiloni, evropski komesar za ekonomiju

Đentiloni: Evropskim kompanijama potrebna nova državna pomoć

Podijeli

Evropska unija mora osmisliti nove mjere kako bi pomogla kompanijama u energetskoj tranziciji i ublažila posljedice državne pomoći američkoj konkurenciji, poručio je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni.

“Zemlje EU možda će morati da podrže kompanije kako bi spriječile njihov odlazak u druge zemlje zbog visokih cijena energije i ekonomskih posljedica ruskog rata u Ukrajini koje su u Evropi teže nego u drugim dijelovima svijeta”, izjavio je Đentiloni u intervjuu objavljenom u utorak.

Nije precizirao koliko bi novca države trebalo da izdvoje ni kako bi trebalo da finansiraju tu potrošnju.

„Odredimo prvo koji su sektori i projekti od zajedničkog evropskog interesa i analizirajmo što je potrebno da ih podstaknemo”, sugerisao je komesar EU u razgovoru za holandski dnevnik FD.

Pomoć bi takođe trebalo da pomogne Uniji da pronađe odgovor za američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), vrijedan 430 milijardi dolara, dodao je.

Zemlje EU strahuju da će zakon dovesti njihove kompanije u lošiji položaj u odnosu na američku konkurenciju budući da predviđa poreske olakšice samo za komponente ‘zelenih’ proizvoda, poput električnih automobila, proizvedene u Sjevernoj Americi, tumači Reuters a prenosi SEEbiz.