Nijesu pravili ToFrance: Francuska spasava nacionalnu avio-kompaniju sa 4 milijarde eura

Podijeli

Evropska unija (EU) odobrila je u utorak plan francuske vlade da nacionalnoj avio-kompaniji Air France osigura do četiri milijarde eura pomoći kako bi se mogao nositi s posljedicama kolapsa putničkog saobraćaja tokom pandemije koronavirusa.

Francuska vlada, kako javljaju agencije, mora voditi računa o tome da državna pomoć ne osigura prednost kompaniji u odnosu na konkurenciju, pa je EU nakon višesedmičnih pregovora zatražio da se prevoznik zauzvrat odrekne oko 18 mjesta dnevno u Orlyju, drugom po veličini aerodromu u Parizu.

“To konkurentskim prevoznicima daje priliku da prošire svoje aktivnosti u tom aerodromu, kako bi se garantovale poštene cijene i veći izbor za evropske potrošače,” rekla je komesarka EU-a za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

Holandski prevoznik KLM, koji je u savezu s Air Franceom, neće moći da koristi najavljenu pomoć.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da je EU francuskoj državi dozvolila i da udvostruči udio u nacionalnom prevozniku, na 30 pdsto.

Air France je 2020. godinu zaključio s gubitkom od 7,1 milijardu eura zbog mjera ograničenja kojima su vlade širom svijeta nastojale suzbiti širenje pandemije, prisilivši prevoznike širom svijeta da prizemlje najveći dio svoje flote.

Brisel je današnjom odlukom otklonio prigovore irskog niskobudžetnog prevoznika Ryanaira na francusku državnu pomoć Air Franceu, iako je do sada često prihvatao njegove kritike državnih potpora velikim prevoznicima i tvrdnje da se takvim mjerama narušava tržišna utakmica.

Ryanair je najveći evropski avioprevoznik po broju putnika i trenutno pokušava da pred sudovima EU-a ospori njemačko spašavanje Lufthanse i sličnih planova u Španiji, Holandiji, Danskoj i Portugalu, podsjeća agencija AFP.