Bernar Arno, Bernard Arnault, LVMH

Louis Vuitton dobio novog direktora, Arno postavio ćerku da vodi Dior

Podijeli

Predsjednik i izvršni direktor LVMH-a, Bernar Arno promijenio je najviše rukovodstvo u svom carstvu luksuzne robe, pojačavši stisak svoje porodice imenovanjem vlastite ćerke Delfin da vodi Christian Dior, i imenovavši novog šefa za Louis Vuitton.

Pjetro Bečari, koji je na čelu Diora od 2018. godine, prelazi na mjesto dugogodišnjeg generalnog direktora Louis Vuittona, Majkla Burkea.

“Obojica su veoma poštovani i čine logične promocije unutar grupe”, rekla je analitičarka Credit Suisse Nataša Briljant.

Dionice LVMH-a, najvrednije evropske kompanije sa oko 380 milijardi eura, porasle su 2% i dostigle nove maksimume. Udjele u luksuznim kompanijama nedavno su povećane ublažavanjem ograničenja COVID-19 u Kini, ključnom tržištu.

Delfin Arno, 47, radila je u Louis Vuittonu proteklu deceniju zajedno sa Burkeom, a prethodno je provela desetak godina u Dioru.

Burke, koji je poručnik Bernara Arnoa s najdužim stažom, a takođe je bio i predsjednik ogranka korporacije za nakit Tiffany, nastaviće da radi zajedno sa starijim Arnoom, saopštila je kompanija, bez detalja o njegovoj novoj ulozi.

Jedan od najuticajnijih direktora modne industrije, Burke je vodio brzi rast Louis Vuittona, najveće svjetske luksuzne marke, igrajući ključnu ulogu, na primjer, u podizanju uličnih stilova u carstvo luksuza posljednjih godina.

U međuvremenu, Bečari, koji je takođe ranije vodio marku Fendi u vlasništvu LVMH-a, povećao je prodaju Christian Diora tri puta na 6,6 milijardi eura tokom svog mandata, prema procjenama Citija. LVMH inače ne daje pregled godišnje prodaje svojih brendova.

“Planiranje nasljedstva na strateškim pozicijama bilo je ključno za uspjeh LVMH-ovih ključnih brendova u proteklih 20 godina, stoga su današnji potezi značajni,” rekao je Tomas Čove, analitičar Citija.

Najavljene promjene, koje stupaju na snagu u februaru, uslijedile su nakon nedavnog imenovanja Antoana Arnoa, najstarijeg sina Bernara Arnoa na čelo porodične holding kompanije, koji će zamijeniti izvršnog veterana Sidneja Toledana.

Ko je ko u porodici Arno

Pooštravanje porodičnog uticaja na njeno carstvo dolazi i usred talasa nasljeđivanja na najvišem nivou u drugim modnim kompanijama u Evropi.

Bernar Arno, 73, nije pokazivao nikakve znakove da uskoro planira da se povuče, a kompanija je prošle godine podigla maksimalnu dob svog izvršnog direktora sa 75 na 80 godina.

Delfin i Antoan (45) su djeca iz prvog braka svog oca.

Aledandre Arno, 30, je izvršni direktor u Tiffanyju, dok je Frederik Arno, 28, izvršni direktor drugog brenda grupe, TAG Heuer. Najmlađe dijete, Žan Arno, 24, vodi marketing i razvoj proizvoda za Louis Vuittonovo odjeljenje satova.

Kao dio promjena u menadžmentu, kompanija takođe uključuje Tiffany u odjeljenje za satove i nakit, pod upravom Stefanean Bjankija.