rich, wealthy, business, businessman

Oxfam: Superbogate treba dodatno oporezovati, mnogo su zaradili tokom pandemije

Podijeli

Britanska humanitarna organizacija Oxfam pozvala je na hitnu akciju u borbi protiv globalne ekonomske nejednakosti u postcovid eri, nakon što je utvrđeno da je dvije trećine novog bogatstva stečenog od početka pandemije otišlo u ruke jedan posto najbogatijih.

U izvještaju čije se objavljivanje poklapa s godišnjim okupljanjem svjetske elite na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji počinje danas (ČITAJ VIŠE), Oxfam navodi da su najbogatiji prikupili dodatnih 26 triliona dolara na kraju 2021. godine, izvijestio je The Guardian, prenosi SEEbiz.

To je predstavljalo 63 odsto novca od ukupnog novostečenog bogatstva, dok je ostatak otišao u ruke 99 odsto stanovništva planete.

Oxfam je naveo da je prvi put da je prvih četvrt vijeka obilježeno porastom superbogatih, nakon čega je uslijedio porast ekstremno siromašnih, zbog čega je, ističu u ovoj humanitarnoj organizaciji, novi porez treba uvesti za najbogatije.

Monetarne politike za borbu protiv ekonomskih učinaka covida, poput smanjenja kamatnih stopa i procesa stvaranja novca poznatog kao kvantitativno popuštanje – povećale su vrijednost imovine i dionica, koje su obično u vlasništvu bogatijih ljudi.

U izvještaju se navodi da je u prethodne dvije godine za svaki novi dolar koji zaradi jedna osoba iz 90 odsto najsiromašnijih svaki milijarder dobio oko 1,7 miliona dolara.

Uprkos malom padu u 2022, zajedničko bogatstvo milijardera poraslo je za 2,7 milijardi dolara dnevno.

Oxfam procjenjuje da bi porez od do pet odsto na svjetske multimilionere i milijardere mogao prikupiti 1,7 triliona dolara godišnje, dovoljno da se dvije milijarde ljudi izvuče iz siromaštva i finansira globalni plan za iskorjenjivanje gladi.