Kristalina Georgieva, IMF, MMF

Šefica MMF-a: Ekonomski pad će završiti ove godine, oporavak u 2024.

Podijeli

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva rekla je da su dani kada je njena institucija redovno snižavala rejting globalnog rasta “skoro završeni”.

„Sada ne vidim pad rejtinga, ali će se rast u 2023. usporiti“, rekla je Georgieva na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

“Naša projekcija je da ćemo pasti za pola procentnog poena u odnosu na 2022. godinu. Dobra vijest je ipak da očekujemo da će rast ove godine dostići dno i da će 2024. biti godina u kojoj ćemo konačno vidjeti svjetsku ekonomiju koja raste”, rekla je Georgieva za CNBC.

MMF je smanjio prognoze rasta globalne ekonomije tri puta od oktobra 2021.

Po pitanju potencijalnog smanjenja kamatnih stopa centralnih banaka, Georgijeva je rekla da “još nijesmo stigli doi cilja”. Inflacija, kako je dodala, usporava, ali je i dalje “prilično visoka”.

“Centralne banke moraju paziti da ne povuku nogu s kočnice prerano”, dodala je.

Prošle sedmice je stopa inflacije u SAD pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine, dok je inflacija u eurozoni pala drugi mjesec zaredom u decembru.

‘Bolje mjesto’ za Kinu 2023. godine?

Osvrćući se na Kinu, Georgijeva je ponovila projekcije MMF-a da će zemlja doživjeti rast BDP-a, ali da neće činiti toliki dio globalnog rasta kao u prošlosti.

“Stope rasta u Kini se neće vratiti na dane kada je ona činila oko 40% globalnog rasta. To se neće dogoditi”, rekla je Georgijeva, a zemlja je doživjela rast ispod prosjeka prvi put u 40 godina u 2022. Čitaj više

Ako Kina ostane na kursu sa svojom trenutnom agendom za ponovno otvaranje Covid-19 , zemlja će dostići projekcije rasta MMF-a od 4,4% do kraja godine, rekla je Georgijeeva.

“Ne 7%, ne 6%, već na boljem mjestu iznad prosječnog rasta”, dodala je.

Komentari generalne direktorke MMF-a uslijedili su dan nakon što je ta institucija objavila novi izvještaj u kojem se kaže da bi fragmentacija mogla koštati globalnu ekonomiju do 7% BDP-a.