generation z, youth, smart phone

Upoznajte zilenijalce: Odrasli su na internetu, nemaju troškove i trgovci se utrkuju za njihovu potrošnju

Podijeli

Moćna mikro-generacija je u usponu, a trgovci počinju da se bore za njene prihode.

Nazvana “zilenijalci” ili “zenijalci”, ova grupa od otprilike 30 miliona potrošača samo u SAD uključuje sve one koji su rođeni između 1990. i 2000. – na samom pragu milenijuma i generacije Z. Ali ono što zilenijalce čini jedinstvenim od njihovih starijih i mlađih vršnjaka je njihova potrošačka moć, prema nedavnom izvještaju publikacije za finansijske usluge PYMNTS.

PYMNTS procjenjuje da oko trećine zilenijalaca, ili oko 11 miliona ljudi, i dalje živi sa članovima porodice. Američki biro za popis stanovništva procjenjuje da je taj udio još veći – nedavni podaci pokazuju da oko 48% Amerikanaca između 18 i 29 godina živi sa roditeljima.

To znači da veliki dio mladih potrošača ne plaća stanarinu ili hipoteku. Dodajte to njihovom stalnom prihodu i činjenici da su odrasli na internetu, i zilenijalci postaju pametni kupci s puno raspoloživog novca.

I troše ga na luksuzne proizvode. Analitičari Morgan Stanleya nedavno su napisali da mladi potrošači koji žive sa svojim roditeljima pomažu u podsticanju luksuznog buma jer štede na računima i potrepštinama poput namirnica.

Analitičari su taj trend nazvali “fundamentalno pozitivnim za industriju”.

Očekuje se da će luksuzno tržište porasti za 21% u 2023. godini, podstaknuto velikim dijelom potrošnjom mladih kupaca koji počinju kupovati luksuzne proizvode tri do pet godina ranije od prethodnih generacija, prema nedavnom izvještaju konsultantske kuće za menadžment Bain & Company. U stvari, očekuje se da će milenijalci i generacija Z činiti 70% kupaca luksuznih proizvoda širom svijeta do 2025. godine – u 2019. oni su činili samo 44% tržišta, objavio je Quartz, pozivajući se na podatke Baina.

Izvršni direktor Nikea John Donahoe rekao je na CNBC-jevom “Closing Bellu” ovog mjeseca da je brend “stvarno fokusiran” na privlačenje mladih potrošača upravo sada, jer žele “najinovativnije proizvode i žele brendove koji su globalno relevantni”.

JD Sports, koji posjeduje lance prodavnica patika kao što je Finish Line, nedavno je rekao da su mladi potrošači povećali prazničnu prodaju za 20% jer su “progutali” više od 2 miliona pari Nike Air Force 1s, osnovnog proizvoda generacije Z koji košta oko 110 dolara.

“Mislim da je kupovna moć naših kupaca mnogo veća nego što je bila”, rekao je novinarima izvršni direktor JD Sports Régis Schultz, prenosi Reuters . “Ne plaćaju komunalije, stanarinu ili hipoteku”.

Business Insider/Investitor, foto: Zana Latif on Unsplash