NFC, paying, payment, card, apple pay, google pay, mobile pay
Foto: CardMapr.nl, Unpslash

Generacija Z voli svoje digitalne novčanike

Podijeli

Digitalni novčanici kao što su Apple Pay i Google Wallet pružaju potrošačima praktične i sigurne načine za kupovinu u trgovinama i na mreži, a da pritom ne ugrožavaju osjetljive podatke o kreditnim ili debitnim karticama.

PYMNTS Intelligence „Praćenje preuzimanja digitalnih plaćanja: Mogu li novi slučajevi upotrebe podstaknuti potrošačku upotrebu digitalnih novčanika?” je otkrio da veliki postotak potrošača – posebno mlađih – prihvata pojednostavljenu metodologiju plaćanja. Barem većinom.

Studija, koja se bazira na anketi 2.501 potrošača, otkrila je da 79% potrošača generacije Z predstavlja strastvene korisnike digitalnih novčanika, kao i 67% milenijalaca, 62% bridž milenijalaca i 44% potrošača generacije X. Činilo se da samo bejbi bumeri i starije osobe odugovlače u usvajanju digitalnih novčanika, jer je svega 26% njih reklo da ih redovno koriste za kupovinu i čuvanje važnih dokumenata.

Dakle, postavlja se pitanje: Zašto je skoro tri četvrtine bejbi bumera i starijih otporno na korišćenje digitalnih novčanika? S druge strane, zašto 21% kupaca generacije Z, 33% milenijalaca, 38% bridž milenijalaca i 56% potrošača Gen X dijeli tu nevoljnost?

Oni koji odbijaju digitalne novčanike uglavnom dijele i zajedničke brige. Možda nije iznenađujuće da je 32% bejbi-bumera i starijih reklo da jednostavno preferiraju fizičke novčanike. Ta sklonost takođe važi za 27% ispitanika iz generacije X, skoro 31% bridž milenijalaca, skoro 28% milenijalaca i 23% iz generacije Z. Briga o privatnosti podataka prati sličan obrazac, jer 23% bejbi bumera i starijih, 24% iz generacije X, 23% bridž milenijalaca, 21% milenijalaca i 12% generacije Z zabrinuto je za privatnost podataka.

Kada je u pitanju pohranjivanje informacija o karticama i dokumenata na jednoj online platformi, pojavljuje se obrnuti obrazac. Oko 11% bejbi bumera i starijih osoba i 12% milenijalaca izrazilo je zabrinutost, dok je 27% generacije Z reklo “ne, hvala”, što je zanimljivo s obzirom da je samo 12% ispitanika Gen Z izrazilo zabrinutost zbog privatnosti podataka.

Teško je pretpostaviti zašto je obrazac preokrenut u ovu treću kategoriju, ali to bi moglo biti zbog toga što bejbi bumeri i stariji, kao i milenijalci imaju višegodišnje iskustvo nošenja svih svojih ličnih podataka u fizičkim novčanicima.

Foto: CardMapr.nl, Unsplash