Profit Microsofta oslabio 12%

Podijeli

Microsoft je u utorak objavio slabiji prihod od očekivanog i dvocifreni procentualni pad dobiti za posljednja tri mjeseca prošle godine, usljed šire ekonomske neizvjesnosti i smanjene potražnje za personalnim računarima i softverom.

Tehnološki gigant je prijavio prihod od 52,7 milijardi dolara za tromjesečje, skromnih 2% više u odnosu na prethodnu godinu, ali nešto manje nego što su analitičari očekivali. Kompanija je zabilježila neto profit od 16,4 milijarde dolara, što je pad od 12% u odnosu na prethodnu godinu.

Rezultati zarade dolaze u turbulentnom trenutku za Microsoft i tehnološku industriju u cjelini, ocjenjuje CNN. Microsoft je prošle sedmice saopštio da planira otpuštanje 10.000 zaposlenih u sklopu širih mjera smanjenja troškova. U svom objašnjenju smanjenja, izvršni direktor Satja Nadela ukazao je na promjenu potražnje za digitalnim uslugama godinama nakon pandemije, kao i na strahove od recesije.

Potražnja za personalnim računarima i Microsoftovim operativnim sistemima koji ih pokreću povukla se nakon što je doživjela bum na početku pandemije. Konsultantska kuća Gartner saopštila je ranije ovog mjeseca da je svjetska isporuka računara pala više od 28% u četvrtom kvartalu 2022. u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Ovo je označilo najveći tromjesečni pad isporuke otkako je Gartner počeo da prati PC tržište sredinom 90-ih.

Microsoft je u utorak prijavio pad prihoda od svojih Windows OEM operacija i od svojih Xbox sadržaja i usluga. Microsoft je takođe rekao da će snositi 800 miliona dolara otpremnina zbog otpuštanja najavljenih ovog mjeseca, kao i naknade za “promjene u našem hardverskom portfelju i troškove vezane za aktivnosti konsolidacije zakupa”.

Cloud poslovanje stabilno

Ali izvještaj o zaradi je imao neke svijetle tačke. Prihod od njegovog odjeljenja za računarstvo u oblaku, ključnog područja fokusa za Microsoft posljednjih godina, porastao je 22% u odnosu na prethodnu godinu. Analitičar iz Evercorea opisao je rezultate kao “uzdah olakšanja”.

Dionice Microsofta porasle su 4% u trgovanju nakon radnog vremena u utorak.

“Rađa se sljedeći veliki talas računarstva, jer Microsoft Cloud pretvara najnaprednije svjetske AI modele u novu računarsku platformu,” izjavio je Nadela u izjavi koja prati rezultate.

“Posvećeni smo pomaganju našim klijentima da koriste naše platforme i alate kako bi danas učinili više s manje i inovirali za budućnost u novoj eri AI”, dodao je prvi čovjek Microsofta.

Ranije ove sedmice, Microsoft je potvrdio da ulaže “više milijardi dolara” u OpenAI, kompaniju koja stoji iza viralnog alata za chatbot ChatGPT koji pokreće AI. Produbljivanje partnerstva između dvije kompanije – Microsoft je bio rani investitor u OpenAI – moglo bi pomoći katapultiranju Microsofta kao lidera AI i utrti put kompaniji da ugradi elemente ChatGPT-a u neke od svojih prepoznatljivih aplikacija, kao što su Outlook i Word.

U svom dopisu zaposlenima koji najavljuje otpuštanje radnih mjesta, Nadela je rekao da će kompanija nastaviti da ulaže u “strateške oblasti za našu budućnost” i ukazao na napredak u AI kao “sljedeći veliki talas” računarstva.