PayPal

I PayPal se upisao na listu kompanija koje masovno otpuštaju: Bez posla ostaje 2.000 radnika

Podijeli

Kompanija za online plaćanja i novčane transfere PayPal u utorak je objavila planove za otpuštanje 2.000 zaposlenih, ili oko 7% svoje radne snage. To je zvanično saopšteno na web stranici firme.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije, Dan Šulmam napisao je u saopštenju da PayPal radi na rješavanju “izazovnog makroekonomskog okruženja”. Rekao je da je kompanija postigla napredak fokusirajući resurse na ključne prioritete i prilagođavajući strukturu troškova, ali da ima još posla.

„Promjena može biti teška – posebno kada uključuje odlazak cijenjenih kolega i prijatelja“, napisao je Šulman o otpuštanjima.

“S ovim ćemo se zajedno suočiti, oslanjajući se na veličinu naše globalne platforme te strateška ulaganja koja smo napravili da bismo ojačali naše osnovne sposobnosti kao i povjerenje i lojalnost naših kupaca”, dodao je.

PayPal dionice su porasle nakon ove vijesti i to više od 2%.

Najava otpuštanja kompanije označava posljednju rundu ukidanja radnih mjesta u tehnološkoj industriji, jer je Workday takođe najavio planove za otpuštanje 525 radnih mjesta u utorak, ocjenjuje CNBC. Ranije ovog mjeseca, Google je
obznanio planove za otpuštanje više od 12.000 radnika, Microsoft 10.000 zaposlenih i Salesforce 7.000 radnika.

U svom izvještaju o zaradi za treći kvartal, PayPal je nadmašio očekivanja zarade i prihoda, ali dionice su pale nakon što je procjena prihoda kompanije u četvrtom kvartalu bila ispod očekivanja analitičara. Ali PayPal je podigao smjernice za cijelu fiskalnu godinu, rekavši da je imao koristi od „stalnih inicijativa za produktivnost“.

Tokom razgovora s analitičarima nakon izvještaja o zaradi kompanije u trećem kvartalu, vršilac dužnosti finansijskog direktora Gabrijel Rabinovič govorio je o projekcijama kompanije za 2023. godinu.

“Radimo u okruženju u kojem mislimo da ćemo i dalje imati inflatorne pritiske, gdje će realni rast plata i dalje biti negativan u određenom vremenskom periodu, gdje će diskreciona potrošnja biti pod pritiskom. Nalazimo se u tom okruženju, radimo najbolje što možemo i uzeli smo u obzir taj niz rezultata o rastu obima i prihodima jer se odnosi na ono što mislimo da možemo da ostvarimo sa stanovišta operativne marže i EPS-a”, naveo je.

PayPal bi trebalo da objavi podatke o zaradi u četvrtom kvartalu nakon završetka berzanskog trgovanja 9. februara.