McDonalds

Zarada McDonald’sa u četvrtom kvartalu nadmašila procjene

Podijeli

McDonald’s je u utorak ujutro objavio rezultate iz četvrtog kvartala koji su nadmašili očekivanja, pri čemu je prodaja, kako je saopšteno, podstaknuta povećanim cijenama menija, brojem gostiju i marketinškim naporima.

U narednoj godini, kompanija očekuje da će se inflatorni pritisci nastaviti jer planira otvaranje novih restorana u godini u kojoj je globalna prodaja u uporedivim lancima restorana porasla 10,9 odsto.

Evo ključnih metrika poslovnih rehultata, u poređenju sa očekivanjima Wall Streeta koje je sastavio Bloomberg:

  • Prihod: 5,93 milijarde dolara naspram očekivanih 5,75 milijardi dolara;
  • Prilagođena zarada po dionici: 2,59 dolara naspram očekivanih 2,44 dolara;
  • Same-store trodaja: 10,3% naspram očekivanih 7,62% .
  • Same-store prodaja na međunarodnim tržištima: 12,6% naspram 7,56%

“Naša strategija pod nazivom ‘Ubrzavanje lukova’ pokreće rast i izgrađuje snagu brenda, pružajući izuzetne performanse tokom cijele godine u 2022. sa preko 10% uporedivog rasta prodaje i 5% uporedivog rasta broja gostiju na globalnom nivou,” izjavio je izvršni direktor i predsjednik McDonald’sa, Kris Kempčinski u saopštenju za javnost.

“Iako očekujemo da će se kratkoročni inflatorni pritisci nastaviti do 2023. godine, ostajemo vrlo uvjereni u naš plan, što sada uključuje veći naglasak na otvaranju novih restorana”, dodao je.

U četvrtom tromjesečju, digitalna prodaja na šest najvećih tržišta iznosila je ukupno 7 milijardi dolara za kvartal, što čini više od 35% ukupne prodaje.

U SAD-u je same-store prodaja (prodaja u objektima kompanije starijim od godinu dana) porasla 10,3% u prošlom tromjesečju, u poređenju sa 7,5% u istom tromjesečju 2021.

Više cijene menija i više mušterija doprinijeli su rastu. Marketinške kampanje i kampanje za jelovnike kao što je kolaboracije s drugim brendovima, ono što su mnogi kupci nazvali Veselim obrokom za odrasle, zajedno sa povratkom McRiba, pomogli su u pokretanju rasta.

Na međunarodnim tržištima prodaja je porasla 12,6%, što je usporavanje u odnosu na rast ponude od 16,8% u istom kvartalu prošle godine.

Na tržištima u razvoju, Brazil i Japan još jednom su ostvarili snažnu prodaju, što je nadoknađeno negativnom prodajom u istim trgovinama u Kini usred tekućih ograničenja COVID-19.

Za cijelu 2022. fiskalnu godinu, McDonald’s je prijavio povećanje od 10,9% globalne same-store prodaje. Snažan dolar je uticao na rezultate kompanije, budući da je prihod ostao nepromijenjen za 2022, ali je porastao 6% mjereno u stalnim valutama, dok je prodaja širom sistema porasla 5% za godinu i 11% u stalnim valutama.

Fiskalni rezultati kompanije za cijelu 2022. odražavaju trošak od 1,3 milijarde dolara koji se odnosi na prodaju poslovanja kompanije u Rusiji , uz dobit od 271 milion dolara u vezi s prodajom Dynamic Yield-a. Bez njih, uz neto dobit u 2021. godini, operativni prihodi su porasli za 3%, odnosno 10% u stalnim valutama.

Yahoo Finance/Investitor