Apple-ova zarada mnogo je bolja nego što izgleda

Podijeli

Najvrednija svjetska kompanija Apple u četvrtak je objavila svoju kvartalnu zaradu koja svjedoči rijetkim promašajima u očekivanjima analitičara, jer je prihod pao 5% u odnosu na prethodnu godinu na 117,2 milijarde dolara. Što je još gore, prodaja iPhonea, koja čini više od polovine ukupnog prihoda Applea, opala je 8% u odnosu na prethodnu godinu na 65,7 milijardi dolara. Čitaj više

Za bilo koju drugu kompaniju ovi rezultati bi bili katastrofa. Pogledajte samo Amazon, koji je za cijelu godinu objavio neto gubitak od 2,7 milijardi dolara. Od petka, dionice giganta e-trgovine pale su za više od 4%. Microsoft? Nakon što je prošle sedmice najavio usporavanje rasta usluga u oblaku (cloud), njegove dionice su pale oko 1%. Dionice Google-ove matične kompanije Alphabet, u međuvremenu, pale su više od 1% nakon što je kompanija prijavila pad prodaje od oglasa.

Pomislili biste da će se Apple suočiti s istom vrstom obračuna na Wall Streetu kao i njegove kolege. Ali od petka u podne, dionice proizvođača iPhonea porasle su više od 3%. Razlog? Appleov izvještaj nije bio tako loš koliko je mogao biti. U stvari, uprkos padu prihoda od iPhonea, Mac-a i Wearablea, bilo je i dobrih vijesti.

Izvještaj ističe da Apple-ova baza sadrži nevjerovatnih 2 milijarde aktivnih uređaja. Baza iPhone-a je na vrhuncu svih vremena i zabilježila je dvocifreni rast na tržištima u razvoju, pri čemu je finansijski direktor Luka Maestri posebno istakao Meksiko i Indiju tokom poziva s investitorima. A to je, kako je rekao, pomoglo da se prihod kompanije od usluga poveća na rekordnih 20,8 milijardi dolara.

Štaviše, Apple je objavio da je broj plaćenih pretplatnika za različite usluge dostigao 935 miliona korisnika. To je 150 miliona više nego što je kompanija imala prije godinu dana i četiri puta više nego prije pet godina.

Apple je godinama podsticao rast svojih usluga kao sredstvo za ublažavanje zavisnosti o same prodaje uređaja iPhone, a s obzirom na to da poslovanje sada u prvom kvartalu iznosi 20,7 milijardi dolara, to je drugi najveći generator prihoda kompanije iza iPhonea.

„I plaćeni i transakcijski računi porasli su dvocifreno [u odnosu na prethodnu godinu]… što nam govori da Apple nastavlja da prodire u instaliranu bazu i povećava monetizaciju“, napisao je analitičar BofA Global Research, Vamsi Mohan u bilješci nakon objave Appleovog izvještaja.

Kao što je Erik Vudring iz Morgan Stanleya istakao u svojoj bilješci za investitore, Appleov rast ekosistema znači da i dalje postoji „značajan prostor za povećanje potrošnje po korisniku“.

Očekuje se da će Apple-ova bruto marža biti između 43,5% i 44,5% u narednom tromjesečju, nešto za što Den Ajvs iz Wedbusha kaže da je rezultat Appleovog nastojanja da uvede više komponenti svojih uređaja, uključujući razvoj svojih čipova.

Izvršni direktor Applea Tim Kuk kaže da se proizvodnja iPhonea vratila u normalu nakon protesta radnika zbog zatvaranja COVID-a u Foxconn fabrici u Kini u novembru i decembru. To bi trebalo da riješi barem dio pada prodaje iPhonea u budućnosti.

Opasnosti i dalje vrebaju

To ne znači da je priča iz Kupertina samo sjajna. Apple je i dalje kompanija koja živi i umire na navikama potrošača, a s niskim povjerenjem potrošača, Mohan kaže da postoji zabrinutost zbog potražnje na krajnjem tržištu za Appleovim proizvodima.

Pad prodaje iPhonea nije bio samo problem sa snabdijevanjem. Prema IDC-ovom Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker-u, isporuke pametnih telefona su pale 18% u četvrtom kvartalu, zbog usporavanja potražnje za telefonima jer se potrošači povlače nakon procvata online prodaje tokom pandemije.

Štaviše, Apple predviđa da će prodaja Mac-a i iPad-a u narednom tromjesečju pasti dvocifreno. I to nakon što je Apple objavio nove MacBook Pro i Mac mini uređaje sa najnovijim M2 Pro i M2 Max čipovima. Novi računari bi inače podstakli rast prodaje, ali izgleda da jednostavno ne mogu parirati istim povećanjem koje je Apple postigao prošle godine.

Ipak, za razliku od Big Tech konkurenata, Appleov posao je naizgled ostao dovoljno otporan da ga spriječi da otpušta hiljade zaposlenih. Čini se da je Wall Street to primijetio i još važnije – to cijeni.

Autor: Daniel Howley, Yahoo Finance; prevod i obrada: Investitor.me