Voli u trci za preuzimanje slovenačkog lanca trgovina, konkurent mu njemački div

Podijeli

Dva su kandidata za kupovinu slovenačkog trgovca Tuš, koje je nedavno ponuđen na prodaju.

Za kompaniju s gotovo 3.000 zaposlenih proteklih sedmica zanimanje je pokazalo nekoliko potencijalnih kupaca iz inostranstva, a izdvojila su se dva: crnogorski trgovački lanac Voli u vlasništvu Dragana Bokana i njemački trgovački div Rewa
koji ima oko 3.300 trgovina, javlja portal necensurirano.si a prenosi Indikator.

Trgovački lanac Voli najveći je poslodavac u Crnoj Gori, a dosta poslovno sarađuju s Izetom Rastoderom, koji živi u Sloveniji, gdje je sjedište njegove kompanije Derby, koja je jedan od najvećih svjetskih distributera banana.

Rewe posjeduje nekoliko trgovačkih i diskontnih lanaca u mnogim zemljama i ostvaruje oko 60 milijardi eura prometa godišnje.

Fond Alfi, koji je dio KF Finance grupe, većinski je vlasnik Engrotuša od 2020. godine, dok je ostalih 20 odsto u vlasništvu njegovih osnivača Mirka i Tanje Tuš.

Kompanija Engrotuš, koja stoji iza Tuš trgovina, imala je finansijske obaveze veće od 260 miliona eura 2019. godine koje nije mogala otplatiti, te je provela postupak sanacije u toku kojeg su prodati neki veći trgovački centri i nekretnine.

U 2021. godini kompanija je ostvarila gotovo 455 miliona eura čistih prihoda od prodaje i 4,2 miliona eura čiste dobiti.