Wall Street: Najbolja sedmica tehnološkog sektora u više od godinu dana

Podijeli

Indeks Nasdaq je zaključio svoju petu uzastopnu sedmicu dobitaka, skočivši za 3,3% u posljednjih pet dana. To je najduži sedmični pobjednički niz za pretežno tehnološki indeks od perioda koji je završio u novembru 2021.

Nakon najgore godine od 2008. Nasdaq je porastao za 15% do početka 2023, prenosi SEEbiz.

Posljednji put kada su tehnološke dionice uživale u ovako dugom porastu, ulagači su se spremali za proizvođače električnih automobila, Rivian’s blockbuster IPO, ekonomija SAD-a je zatvarala svoju najjaču godinu rasta od 1984, a Nasdaq je trgovao rekordno.

Ovoga puta, puno je manje razloga za slavlje. Rezanje troškova zamijenilo je rast na popisu za provjeru Wall Streeta, a tehnički menadžeri slavljeni su zbog efikasnosti u odnosu na inovacije. IPO tržište je mrtvo. Otkazi su u izobilju. Izvještaji o zaradi bili su priča sedmice, s rezultatima mnogih najvrjednijih svjetskih tehnoloških kompanija. Ali brojke, uglavnom, nijesu bile dobre, ocjenjuje SEEbiz.

Apple je prvi put iznevjerio procjene od 2016, Meta bilježi treće tromjesečje zaredom pada prihoda, Googleov osnovni oglašivački posao smanjio se dok je Amazon završio svoju najslabiju godinu rasta u svojoj 25-godišnjoj istoriji, otkako su njegove dionice na berzi.

Iako su ulagači imali različite reakcije na pojedinačne izvještaje, sve su četiri dionice zatvorile sedmicu solidnim dobicima, kao i Microsoft, koji je objavio podatke o zaradi i izdao nejasne smjernice u predviđanju rasta prihoda u ovom kvartalu od samo oko 3%.

Facebookova majka Meta bila je najbolja u grupi ove sedmice, sa skokom dionice od 23%, što je treća najbolja sedmica ikad. U izvještaju o zaradi u srijedu, prihodi su nešto iznad procjena, čak i uz pad prodaje na godišnjem nivou, a predviđanje za prvi kvartal bilo je otprilike u skladu s očekivanjima.

Ključ porasta bila je izjava izvršnog direktora Marka Zakerberga u izjavi o zaradi da će 2023. biti “godina efikasnosti” i njegovo obećanje da smo “fokusirani na to da postanemo jača i okretnija organizacija”.