Bob Iger Disney

Ajger dijeli 7.000 otkaza: Disney u velikom problemu zbog pada broja pretplatnika

Podijeli

Izvršni direktor Disneyja Bob Ajger najavio je otouštanje 7.000 radnika, zbog velikog potresa u poslovanju ovog giganta zabave.

Otpuštanja su dio plana da se uštedi 5,5 milijardi dolara i učini profitabilnim njegov Disney+ streaming servis koji je zabilježio prvi pad broja pretplatnika od 2019.

Ajger je rekao da “nije olako donio ovu odluku”, otrkivajuči prve finansijske rezultate i kontinuirane gubitke u Disney+ servisu od svog povratka u kompaniju u novembru.

Najavljujući masovno otpuštanje, Ajger je kazao da ima “ogromno poštovanje i zahvalnost za talenat i posvećenost zaposlenih širom svijeta”, te da je svjestan “ličnog uticaja ovih promjena.”

Rekao je da će promjene kompaniju “bolje pozicionirati da prebrodi buduće poremećaje i globalne ekonomske izazove”.

Otkazivanje radnih mjesta iznosi oko 3,6% Diznijeve radne snage širom svijeta. U međuvremenu, Disney je prijavio rast prodaje od 8% na 23,5 milijardi dolara između oktobra i decembra prošle godine. Dobit je takođe porasla, za 11% na 1,3 milijarde dolara.

Međutim, Disney+ je prijavio gubitak od 1,5 milijardi dolara, a broj njegovih pretplatnika je pao za oko 2,4 miliona na 161,8 miliona.

Planom će se kompanija restrukturirati u tri segmenta – zabavu koja će uključivati ​​film, TV i streaming; sportski fokusirani ESPN i Disney parkovi, iskustva i proizvodi.

“Ova reorganizacija će rezultirati isplativijim, koordinisanim pristupom našim operacijama”, rekao je Ajger analitičarima tokom konferencijskog poziva.

Kompanijin streaming servis ostao je njen glavni prioritet, dodao je.

Diznijeva cijena dionica porasla je za više od 5% u produženoj trgovini nakon ove vijesti.