Kuban: ChatGPT samo će produbiti problem dezinformacija na internetu

Podijeli

Marka Kubana možda zabavljaju chatbotovi kao što su ChatGPT koji podržava Microsoft i Googleov nadolazeći Bard – ali on nije spreman da im vjeruje.

Online dezinformacije “samo će postati gore” kako se platforme vještačke inteligencije razvijaju i šire, smatra ovaj milijarder, tehnološki preduzetnik i investitor u nedavnoj epizodi podcasta komičara Jona Stewarta, “Problem s Jonom Stewartom”.

“Upravo sada, dezinformacije imaju tendenciju širenja putem platformi društvenih medija kao što su Facebook ili Twitter – i to uz neki privid ljudskih zaštitnih ograda”, rekao je Kuban. Ali s ChatGPT-om i drugim sličnim platformama, mašine imaju kontrolu.

“Jednom kada te stvari počnu živjeti vlastitim životom… biće nam teško definisati zašto i kako mašina donosi odluke koje donosi i ko kontroliše mašinu”, istakao je Kuban.

Stotine miliona korisnika isprobalo je ChatGPT za pisanje pjesama, davanje savjeta i recepata od pokretanja platforme u novembru. Ali za sada se tehnologija ne pokazuje pametnijom od prosječnog čovjeka.

Objavljivanje jednostavnih grešaka chatbota popularan je trend društvenih medija. Ponekad ChatGPT netačno odgovara na matematičke probleme, odbija da odgovori na osnovne zagonetke, pa čak i “halucinira” — ili potpuno izmišlja istorijske ličnosti, događaje i druge detalje koji se čine kao činjenice.

ChatGPT takođe može protivrječiti samom sebi, ponekad pružajući različite odgovore kada mu se isto pitanje postavlja više puta.

Slično tome, dionice Googleove matične kompanije Alphabet pale su za više od 9% prošle sedmice, nakon što je njegov chatbot Bard netačno odgovorio na pitanje o NASA-inom svemirskom teleskopu James Webb u jednom od prvih Googleovih oglasa za AI platformu.

Mnoštvo Googleovih zaposlenih okrivilo je izvršnog direktora Sundara Pičaija za Bardovo “ishitreno, neuspješno” izdanje, pri čemu se kompanija osjećala pod pritiskom da se takmiči s ChatGPT-om, javio je CNBC u petak.

“Trka sa Bardom u panici potvrdilo je strah tržišta o nama”, glasio je jedan post na internom Googleovom forumu koji je pregledao CNBC, uz fotografiju ptice koja dlanom pokazuje lice.

“Greške pokazuju da je tehnologija i dalje u infantilnoj fazi. To je problem, posebno za veliki broj ljudi koji ne provjeravaju uvijek činjenice koje vide na internetu”, rekao je Kuban.

“Naša generacija, Gen X i starija, to ne shvat. Generacija Z i mlađi, oni ne samo da su izvorni za to, oni znaju kako da blokiraju stvari … Oni su više u skladu sa svim tim problemima”, naveo je Kuban.

Ako ste propustili:

ChatGPT govori crnogorski: Pitali smo da li će Crna Gora bankrotirati, evo šta je rekao