vještačka inteligencija, Artificial Intelligence AI, chatGPT, OpenAI, chatbot
Ilustracija (Foto: Frank Rumpenhorst/dpa)

OpenAI izlazi na crtu Google-u? Tvorac ChatGPT-a bi mogao pokrenuti vlastiti internet pretraživač

Podijeli

Tokom proteklih nedjelju dana, primijećena su dva signala da će OpenAI, kreator popularnog chat-bota baziranog na vještačkoj inteligenciji (AI) uskoro pokrenuti sopstveni pretraživač.

Prvi signal je da se search.chatgpt.com prikazuje u log fajlovima za neke servere, a takođe je bilo više poslovno orijentisanih glasina da će OpenAI pokrenuti pretraživač već 9. maja, piše Search Engine Roundtable.

Ashutosh Shrivastava je podijelio snimak ekrana koji pokazuje da su OpenAI-jevi nedavni zapisnici SSL certifikata otkrili domen search.chatgpt.com. Rekao je da to “može ukazivati ​​na to da OpenAI razvija funkciju pretraživanja.”

“OpenAI će vjerovatno uskoro objaviti novi pretraživač”, otkrio je Jimmy Apples, navodeći da kompanija traži da bude domaćin događaja ovog mjeseca, okvirno 9. maja 2024, u 10 sati.“

„Oni su reklamirali događaje i pokrenuli marketing još u januaru a prošlog mjeseca su unajmili menadžera događaja“, rekao je Jimmy Apples, nagovještavajući veliki događaj koji dolazi u junu, gdje bi OpenAI mogao objaviti svoj sljedeći model.

“Pretpostavlja se da šta god da OpenAI pokrene, neće biti baš kao Google pretraga, ali vidjećemo. Sviđa mi se što vidimo više alternativa za Google pretragu, ne samo od Binga, već i od Perplexity AI i drugih”, naveo je Apples.