Goldman Sachs

Goldman Sachs očekuje još 2,3 milijarde dolara potencijalnih gubitaka

Podijeli

Goldman Sachs Group Inc očekuje da će pretrpjeti potencijalne gubitke od sudskih postupaka u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dolara, više od rezervi koje je izdvojila za takva pitanja prošle godine, pokazala je regulatorna prijava investicione banke objavljene u petak.

Taj iznos je u skladu s onim što je banka procijenila na kraju trećeg tromjesečja u septembru, ali je bila veća od gubitka od 2 milijarde dolara koji je planirala 2021.

Goldman je bio meta tužbi u rasponu od njegove uloge u skandalu državnog fonda 1MDB u Maleziji do kolapsa Archegos Capital Managementa 2021.

Očekuje se da će dugotrajna tužba za rodnu pristrasnost u kojoj se navodi široko rasprostranjena diskriminacija žena u platama i unapređenjima u banci listiranoj na Wall Streetu takođe biti procesuirana kasnije ove godine.

Goldman Sachs je saopštio da sarađuje sa Biroom za finansijsku zaštitu potrošača (CFPB) i drugim vladinim tijelima SAD u vezi s istragama i upitima u vezi sa praksama banke za upravljanje računima kreditnih kartica u SAD-u.

U posljednjem regulatornom podnesku banka je spominjala istragu CFPB-a, ali najnovija prijava sugeriše da i druga vladina tijela takođe sprovode svoje kontrole. Kompanija, međutim, nije identifikovala druge institucije.

Goldman Sachs je odobrio program otkupa dionica od 30 milijardi dolara u februaru, navedeno je u podnesku čije detalje prenosi Reuters.

Objavljivanje izvještaja dolazi uoči ključnog dana za investitore, kada se očekuje da će izvršni direktor Dejvid Solomon predstaviti planove za postizanje ključnih finansijskih ciljeva nakon nekih pogrešnih koraka koji su doveli Goldman do suzbijanja ambicija za svoju jedinicu za potrošačko bankarstvo Marcus.

Investicione banke se nadaju oporavku sklapanja poslova u drugoj polovini 2023. godine, jer Federalne rezerve popuštaju ciklus povećanja kamatnih stopa, nakon teške godine kada je finansiranje prestalo, a kompanije odgađale planove za spajanja i akvizicije.

Prošlog mjeseca, Goldman je rekao da otpušta oko 3.200 radnih mjesta, što je činilo 6% njegove radne snage u pokušaju da smanji troškove.

Dionice Goldmana pale su za skoro 0,5% u pretprodajnom trgovanju u petak, u skladu sa drugim velikim američkim bankama. Akcije su tokom prošle godine porasle ukupno 11%.

Investitor