Facebook, Meta

Vanredni krug otpuštanja: Meta će nakon 11.000 otkaza otpustiti još hiljade zaposlenih ove sedmice

Podijeli

Meta Platforms, kompanija koja upravlja Facebookom, Instagramom i WhatsAppom ove sedmice će otpustiti hiljade radnih mjesta u novom krugu otpuštanja, izvijestio je Bloomberg News u ponedjeljak, samo nekoliko mjeseci nakon što je kompanija smanjila više od 11.000 radnih mjesta.

Nova runda ukidanja radnih mjesta podstaknuta je finansijskim ciljevima i odvojena je od “poravnanja”, navodi se u izvještaju, citirajući ljude koji su upoznati s tim.

Meta je odbila da komentariše izveštaj Bloomberga kada ga je kontaktirao Reuters.

Prošlog mjeseca, list Washington Post je javio da Meta planira ukidanje radnih mjesta reorganizacijom i smanjenjem broja zaposlenih.

Meta je tada odbila da komentariše, ali je portparol Enti Ston u nizu tvitova citirao nekoliko prethodnih izjava glavnog izvršnog direktora Marka Zakerberga u kojima se sugeriše da su nova otpuštanja na putu.

Metina masovna otpuštanja u novembru kojim je bez posla ostalo više od 11.000 zaposlenih bila su među najvećima prošle godine i prva u istoriji kompanije. Druge tehnološke kompanije, uključujući Google-ov Alphabet i Microsoft takođe su otpustile hiljade radnih mjesta.