Company building, business

Zatvoren SVB: Najveći bankrot jedne američke banke od 2008.

Podijeli

Američki regulatori zatvorili su banku Silicon Valley Bank (SVB) i preuzeli kontrolu nad depozitima njenih klijenata u najvećem bankrotu američke banke od 2008.

Ovi su potezi uslijedili dok se kompanija, ključni zajmodavac za tehnologiju, borila s prikupljanjem novca kako bi pokrila gubitke od prodaje imovine pogođene višim kamatama.

Problemi banke izazvali su navalu povlačenja klijenata i dodatno pojačali strahove o stanju u bankarskom sektoru.

Zvaničnici su rekli da su djelovali kako bi “zaštitili osigurane štediše”.

Banka iz Silicijumske doline suočila se s “neadekvatnom likvidnošću i nesolventnošću”, rekli su bankarski regulatori u Kaliforniji, gdje je sjedište kompanije, u najavi preuzimanja.

Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja inače štiti depozite do 250.000 dolara, rekla je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara u depozitima koji se drže u banci, 16. po veličini u SAD-u, prenosi SEEbiz.

Kancelarije banke ponovno će se otvoriti, a klijenti s osiguranim depozitima imaće pristup sredstvima “najkasnije do ponedjeljka ujutro”, navodi se, dodajući da će novac prikupljen od prodaje imovine banke ići neosiguranim štedišama.

Budući da su mnogi klijenti banke u tom položaju, situacija je ostavila mnoge kompanije s novcem vezanim u banci zabrinute za svoju budućnost.

“Upravo sam na putu do poslovnice da pronađem svoj novac. Jučer sam ga pokušao prebaciti, ali nijesam uspio. Znate one trenutke u kojima ste možda stvarno sjebani, ali niste sigurni? Ovo je jedan od onih trenutaka”, rekao je jedan osnivač start-upa za BBC.

Još jedan osnivač zdravstvenog startupa rekao je: “Doslovno prije tri dana, upravo smo dostigli do milion dolara na našem bankovnom računu… A onda se dogodilo ovo.”

Novac je uspio da prebaci na drugi račun 40 minuta prije isteka roka. “Bilo je na čekanju. A onda je jutros bilo tu. Ali znam druge ljude koji su učinili istu stvar nekoliko minuta nakon mene, i nije prošlo. Bila je to luda situacija”, rekao je.

Ova epizoda se dogodila nakon što je SVB rekao da pokušava prikupiti 2,25 milijardi dolara za pokrivanje gubitaka uzrokovanih prodajom imovine, uglavnom američkih državnih obveznica, koje su bile pogođene višim kamatama.

Vijest je natjerala investitore da pobjegnu iz banke. Dionice su u četvrtak zabilježile najveći jednodnevni pad u istoriji, pale su više od 60 posto i nastavile su da padaju u trgovanju izvan radnog vremena.