SVB Bank

Kineske kompanije pokušavaju da smire investitore nakon propasti SVB-a

Podijeli

Kolaps banke Silicijumske doline (SVB), koja je privlačila kineske startupe, izazvao je široku zabrinutost u Kini, gdje je niz preduzetnika i kompanija požurio da umiri investitore govoreći da je njihova izloženost beznačajna ili nepostojeća.

SVB, koji je radio sa skoro polovinom svih tehnoloških i zdravstvenih kompanija u Sjedinjenim Državama koje su bile podržane ulaganjem prije nego što ga je preuzela vlada, ima kinesko zajedničko ulaganje, koje je osnovano 2012. i ciljano je na tehnološku elitu druge najveće svjetske ekonomije.

Banka SPD Silicijumske doline, koja je bila u 50-50 vlasništvu u vlasništvu SVB-a i lokalnog partnera Shanghai Pudong Development Bank, saopštila je u subotu da je njeno poslovanje “zdravo”.

„Banka ima standardizovanu strukturu korporativnog upravljanja i nezavisan bilans stanja“, navodi se u saopštenju.

“Kao prva kineska tehnološka banka, SPD Silicon Valley Bank je posvećena pružanju usluga kineskim naučnim i tehnološkim kompanijama i uvijek je dobro poslovala u skladu s kineskim zakonima i propisima”, istakli su u pokušaju da smire strasti u poslovnom sektoru.

CNN ipak poše da je neizvjesno šta će biti sa SVB-ovim vlasništvom nad zajedničkim preduzećem.

SVB Financial Group, matična kompanija SVB-a, takođe ima dvije poslovne konsultantske firme i jednu kompaniju za finansijske usluge u kontinentalnoj Kini, prema korporativnoj bazi podataka Tianyancha.

Zabrinutost zbog neuspjeha SVB-a proširila se širom svijeta, jer su investitori zabrinuti zbog širih rizika za globalni bankarski sektor i bilo kakvog potencijalnog efekta prelivanja.

U vanrednom potezu da povrati povjerenje u američki bankarski sistem, Bajdenova administracija u nedjelju je garantovala da će klijenti SVB i Signature banke, koju su regulatori zatvorili, imati pristup svom novcu.

Čini se da je ta akcija smirila globalna tržišta, a kao odgovor na to su ojačali američki fjučersi, a neka azijska tržišta smanjila su ranije gubitke.

U Kini je najmanje desetak firmi dalo saopštenja otkako je SVB propao pokušavajući da smiri investitore ili klijente, navodeći da je njihova izloženost zajmodavcu ograničena. Većina su bile biotehnološke kompanije.

BeiGene, jedna od najvećih kineskih kompanija za lijekove za rak, saopštila je u ponedjeljak da ima više od 175 miliona dolara neosiguranih gotovinskih depozita u SVB-u, što predstavlja približno 3,9% njegove gotovine, gotovinskih ekvivalenata i kratkoročnih ulaganja.

„Kompanija ne očekuje da će nedavna dešavanja sa SVB-om značajno uticati na njeno poslovanje“, navodi se u saopštenju.

Zai Lab, farmaceutska kompanija, objavila je da su njeni gotovinski depoziti u SVB-u “nebitni”, od oko 23 miliona dolara. Zatvaranje SVB-a “neće imati uticaja” na sposobnost kompanije da ispuni svoje operativne troškove i zahtjeve za kapitalnim izdacima, uključujući platne spiskove, navodi se u saopštenju.

Druge kompanije koje su javno uvjeravale investitore su Andon Health, Sirnaomics, Everest Medicines, Broncus Medical, Jacobio Pharmaceuticals, Brii Biosciences, CStone Pharmaceuticals, Genor Biopharma i CANbridge Pharmaceuticals.

Firma za mobilnu reklamu Mobvista i firma za upravljanje bogatstvom Noah Holdings navela je da su njihova gotovinska sredstva u SVB-u “minimalna” ili “nematerijalna”.

Popularna selfi aplikacija Meitu saopštila je da nije imala nijedan bankovni račun u SVB-u od 2020. godine. Izdala je saopštenje “kako bi izbjegla bilo kakav potencijalni nesporazum javnosti”.

Ascletis Pharma, MicroPort NeuroTech, Antengene Corp i Suzhou Basecare Medical Corporation takođe su negirali da su imali bilo kakve depozite ili poslovne odnose sa SVB-om.

Pan Shiyi, suosnivač i bivši predsjednik kompanije Soho China, velikog investitora za nekretnine sa sjedištem u Pekingu, negirao je da ima novca u SVB-u nakon što su na društvenim mrežama proširili izvještaje da je izgubio milijarde juana.

„Nikada nijesmo otvorili račun u banci Silicijumske doline, niti položili depozit“, rekao je kasno u nedejelju na svom Weibo nalogu.

Investitor