european central bank ecb, ecb, euro, eurozone

Akcije evropskih banaka pretrpjele najveći pad u godini

Podijeli

Investitori su u ponedjeljak treći dan zaredom izbjegavali dionice evropskih banaka, uprkos dramatičnim potezima vlada SAD-a i Velike Britanije tokom vikenda kako bi ojačale povjerenje u finansijski sistem nakon kolapsa banke Silicijumske doline u petak.

Evropski referentni indeks Stoxx Europe 600 Banks, koji prati 42 velike banke u EU i Velikoj Britaniji, pao je 5,6% do sredine popodneva – što je najveći pad od marta prošle godine. Širi indeks Stoxx Europe 600 pao je 2,1%, dok je FTSE 100 (UKX) oslabio 2,2%.

Dionice švajcarske banke Credit Suisse pale su 12% na novi rekordni nivo, prije nego što su se oporavile. Dionice HSBC-a oslabile su 3,8%, Barclaysa 5,7%, Deutsche Bank 4,3% i italijanskog Unicredit-a 7,5%.

CNN ocjenjuje da je pad vrijednosti pojačao strahove da bi drugi najveći bankovni kolaps u istoriji SAD mogao biti praćen daljim propadanjima slabijih banaka. To je uprkos intervencijama zvaničnika s obje strane Atlantika da zaustave paniku i relativno ograničenoj izloženosti evropskih banaka prema SVB-u i njegovim klijentima.

“Investitori su i dalje potreseni događajima u proteklih nekoliko dana”, rekla je za CNN Suzana Striter, šefica odjeljenja za gotovinu i tržišta na investicionoj platformi Hargreaves Lansdown.

U nedjelju je Bajdenova administracija obećala da će klijenti SVB i Signature banke imati pristup svom novcu od ponedjeljka. Vlada je osigurala da čak i neosigurani depoziti budu vraćeni.

Federalne rezerve će takođe staviti na raspolaganje dodatna sredstva za kvalifikovane finansijske institucije kako bi spriječile krizu u sličnim bankama u budućnosti. Američke banke imaju 620 milijardi dolara nerealizovanih gubitaka – imovine čija je vrijednost pala, ali još nije prodata – od kraja 2022. godine, prema Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita.

Nejasno je koliko nerealizovanih gubitaka banke iz EU i Velike Britanije nose u svojim bilansima.

Vandredni potezi američkih vlasti osmišljeni su kako bi spriječili dalje kolapse banaka i pomogli kompanijama koje su deponovale velike iznose u bankama da nastave sa prikupljanjem novca i finansiranjem svojih operacija.

HSBC, najveća evropska banka, objavila je rano u ponedjeljak da je kupila britansku podružnicu SVB-a za 1 funtu, stupajući odluku na snagu “odmah”. Banka Engleske rekla je klijentima SVB UK da su svi njihovi depoziti sigurni.

Oštri gubici u Evropi

Ipak, investitori su bili nervozni u Evropi, gdje zvaničnici još nijesu obećali nikakvu dodatnu podršku likvidnosti bankarskom sektoru uopšte, kao što se dogodilo u Sjedinjenim Državama.

“Šema osiguranja depozita u SAD-u je znatno izdašnija nego u Evropi, a sve su veća očekivanja da će američki trezor brzo preći na potpuno garantovanje depozita, ako više banaka postane nesolventno”, rekla je Striter.

Kris Bošam, glavni tržišni analitičar u trgovačkoj platformi IG, saglasan je s ovom ocjenom. Evropski ulagači čekaju “verbalno uvjeravanje” Evropske centralne banke (ECB), rekao je on, koje možda neće doći do četvrtka kada se očekuje nova odluka o kamatnim stopama.

“Potez američkih vlasti znak je da brzo reaguju, dok Evropa tek treba da odgovori”, rekao je on za CNN.

Bošam je dodao da bi oštriji padovi akcija evropskih banaka mogli djelomično odražavati njihov jači učinak u odnosu na američke banke ove godine.

Indeks Stoxx Europe 600 banaka porastao je 21% u prvih osam sedmica godine, oko 12 procentnih poena više od indeksa KBW Bank, koji prati 24 vodeće američke banke. Oba indeksa su nazadovala od početka marta.

“Američka tržišta su u znatno većem padu u posljednjih mjesec dana. Toliko pesimizma bi moglo imati svoju cijenu”, upozorio je on.