business, meeting, ceo, managers

Moody’s smanjuje kreditni rejting za šest američkih banaka

Podijeli

Moody’s Investors Service stavio je First Republic banku (FRB) i još pet drugih američkih kreditora na reviziju radi smanjenja rejtinga, što je najnoviji znak zabrinutosti zbog zdravlja regionalnih finansijskih kompanija nakon kolapsa banke Silicijumske doline (SVB).

Bloomberg javlja da su, osim FRB-a na listi revizije Western Alliance Bancorp, Intrust Financial Corp, UMB Financial Corp, Zions Bancorp. i Comerica Inc. Kompanija za kreditni rejting je navela zabrinutost zbog oslanjanja navedenih zajmodavaca na neosigurano finansiranje depozita i nerealizovane gubitke u njihovim portfeljima imovine.

Taj potez uslijedio je nakon što su dionice američkih banaka srozane, čak i kada je vlada spasila štediše SVB-a i predstavila novi kreditni instrument za podršku finansiranju zajmodavaca i sprječavanje novih bankrota. Moody’s je takođe snizio rejting Signature banke, nakon zatvaranja kreditora tokom vikenda.

Dionice First Republic sa sjedištem u San Francisku pale su u ponedjeljak rekordnih 62%, dok je Western Alliance sa sjedištem u Finiksu pao za 47% a Comerica sa sjedištem u Dalasu 28%.

U slučaju FRB-a, Moody’s je rekao da njegov udio depozita koji premašuje federalni prag osiguranja čini njegov profil finansiranja osjetljivijim na brza, velika povlačenja.

„Ako bi se suočila sa većim odlivom depozita od očekivanog, a zaustavljanje likvidnosti se pokazalo nedovoljnim, banka bi morala da proda imovinu, čime bi se kristalizovali nerealizovani gubici“, saopštio je Moody’s.

Hartije od vrijednosti banke raspoložive za prodaju i koje se drže do dospijeća činile su više od trećine FRB-ovog osnovnog kapitala prvog reda u decembru, dodaje se.

First Republic je ranije rekao da je poboljšao i diversifikovao svoju finansijsku poziciju kroz pristup dodatnoj likvidnosti Federalnih rezervi i JPMorgan Chase & Co.

Investitor