Company building, business

Pronašli način: Evo kako američke banke zarađuju veliki novac od ruskog duga

Podijeli

Američke banke napustile su Rusiju, ali to ne znači da je okončan i njihov profit nakon sumanute invazije Kremlja na Ukrajinu, piše CNN.

Rasprodaja ruskog duga povezana s kampanjom ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i sankcije koje su uslijedile stvorile su prozor za novu vrstu arbitraže koju neki u svijetu finansija pretvaraju u svoju korist.

Ideja je ono što je poznato kao trgovina na negativnoj osnovi ili kupovina jeftino ruskih državnih ili korporativnih obveznica zajedno sa finansijskim derivatima djeluju kao osiguranje od potencijalnog neplaćanja duga.

Obično ova vrsta trgovine nema smisla, ali kako institucionalni investitori žele brzo da oslobode svoje portfelje svega što je povezano s Rusijom, cijene obveznica su pale brže nego što je cijena za zaštitu od njih rasla.

Obim trgovine ruskim korporativnim dugom porastao je na dvogodišnji maksimum otkako je Rusija izvršila invaziju, navodi Bloomberg News.

Podaci sajta MarketAxess pokazuju da se ruskim državnim dugom trgovalo u iznosu od 7 milijardi dolara između 24. februara i 7. aprila, što je porast od 30 odsto nego u istom periodu 2021.

Ruskim obveznicama se bjesomučno trguje, rekao je Philip M. Nichols, stručnjak za Rusiju i društvenu odgovornost u poslovanju i profesor na Wharton School Univerziteta Pensilvanija. “Postoji mnogo špekulanata koji kupuju te obveznice koje su ozbiljno snižene i na granici su da postanu smeće”, dodao je.

Nichols kaže da dobija stalne pozive od analitičara zainteresovanih za to ima li potencijalna trgovina smisla.

“Raspon ruskog državnog duga trenutno je zadivljujući. Oni zarađuju neobičnu količinu novca s obzirom na količinu”, dodao je.

Trošak osiguranja ruskog duga narastao je na 4.300 baznih bodova 5. aprila, u odnosu na 2.800 prethodnog dana.
Istovremeno su stope na obveznice drastično pale — s obveznicama koje dospijevaju 2028. trgovale su se po samo 0,34 dolara za dolar. To znači da bi osiguranje ruskih hartija od vrijednosti od 10 miliona dolara moglo koštati nešto više od 4 miliona dolara, objavio je The Economist.

Hedge fondovi poput Aurelius Capital Management, GoldenTree Asset Management i Silver Point Capital povećali su svoju izloženost ruskim tržištima, uglavnom kupnjom korporativnih obveznica, izvijestio je Financial Times krajem marta.

Američke finansijske institucije kao što su JPMorgan Chase i Goldman Sachs olakšavaju ove trgovine, povezujući klijente koji žele da izađu iz svojih pozicija sa hedge fondovima koji imaju veću toleranciju na rizik i manje moralne nedoumice oko kupovine ruskog duga.

“Ovo je Wall Street. Ne iznenađuje me da su vidjeli nekakvu rupu koju bi mogli iskoristiti da zarade novac”, poručila je glavna strateškinja fiksnog prihoda u Schwab centru za finansijska istraživanja, Keti Džons.

Predstavnici JPMorgana kažu da djeluju kao posrednici, jednostavno žele pomoći klijentima.

“Kao kreator tržišta, pomažemo klijentima da smanje svoje rizike i upravljaju svojom izloženošću Rusiji na sekundarnim tržištima. Nijedna trgovina ne krši sankcije niti koristi Rusiji”, rekao je portparol.

Ako klijenti žele brzo da se oslobode izloženosti Rusiji, mogli bi potražiti ruske oligarhe koji bi rado otkupili državne obveznice, rekao je Robert Tipp, glavni investicioni strateg i menadžer Globalnih obveznica u PGIM Fixed Income. Prodaja ruskog duga američkim hedge fondovima drži sve skupljene kamate izvan ruskih ruku.

Trgovine su legalne i unosne, rekao je Nichols, ali vrlo špekulativne i podložne velikim promjenama na osnovu vijesti o ruskoj invaziji na Ukrajinu i daljnjim sankcijama.

Takođe ilustruje alarmantnu nepovezanost između Wall Streeta i stvarnog stanja globalne ekonomije: obično bi investitori svoju procjenu ruskog duga bazirali na tome hoće li on biti otplaćen ili ne, a vjerovatnost da će biti otplaćen zavisi od snage i trajnosti ruske ekonomije.

Ali to se ne događa, ocjenjuje CNN i dodaje da su nove sankcije američkog trezora u utorak, koje su blokirale ruski pristup svim dolarima koje drže u američkim bankama, značajno povećale šanse da Rusija ne otplati svoj dug i da će njen bruto domaći proizvod, glavno mjerilo ekonomske snage zemlje, pasti.

Kongres SAD-a izglasao je prošle sedmice uklanjanje Rusije kao povlašćene nacije u trgovinskim odnosima s SAD, što će zvaničnoj Moskvi napraviti dodatne probleme.

Uklanjanje tog statusa, rekao je Nichols, prekinulo bi integraciju Rusije u globalnu ekonomiju. Kad bi se Wall Street povezivao sa stvarnim svijetom, dodao je, ne bi želio biti ni blizu ruskog duga.