INA i MOL preuzimaju slovenački OMV

Podijeli

Kompanije INA i MOL su još 2021. godine postigle dogovor o preuzimanju OMV-ovog udjela od 92,25 procenta u društvu OMV Slovenija. Za transakciju je potrebno odobrenje za spajanje od Evropske komisije te sada MOL Grupa prodaje 39 svojih benzinskih pumpi u Sloveniji, kako bi se preuzimanje moglo sprovesti.

MOL Grupa sklopila je 09.03. ove godine kupoprodajni ugovor sa Shellom za više benzinskih pumpi u Sloveniji. Transakcija obuhvata ukupno 39 benzinskih pumpi – od kojih neke pripadaju kompaniji MOL-u Slovenija, a neke OMV-u Slovenija. To je jedna od ključnih stavki pri dobijanju pozitivne odluke Evropske komisije za MOL-ovo predloženo preuzimanje OMV-a Slovenija.

Tim korakom MOL Grupa potvrđuje svoju predanost ispunjavanju svih zahtjeva u pogledu tržišne konkurentnosti koje je postavila Evropska komisija te izražava spremnost za dovršetak procesa preuzimanja u narednim mjesecima.

OMV Slovenija upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom koja broji 120 benzinskih pumpi u cijeloj Sloveniji i posluje pod četirima različitim robnim markama: OMV, Euro Truck i Avanti/DISKONT. U transakciju ulazi i veleprodajno poslovanje preuzete kompanije.

INA je već imala udio od 7,75 procenta u OMV-u Slovenija, a u skladu s ugovorom s MOL-om, INA će povećati udio na 33 odsto.

Preuzimanje poslovanja OMV-a Slovenija omogućiće Ini i MOL-u iskorišćavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i prerađivačkih kapaciteta u široj regiji centralne Evrope.

Biznis u regionu/Investitor