business, economy, walk, man, businessman, town, city, financial district, Ontario

Trajala samo nekoliko dana: “Bankarska kriza je gotova”

Podijeli

Bankarska kriza je gotova.

To je pomalo iznenađujuća poruka bankarskog analitičara Odeon Capital Groupa Dika Bovea, koji je postao slavan svojim hrabrim izjavama na vrhuncu krize 2008-2009.

“Mislim da je kratkoročna bankarska kriza definitivno gotova”, rekao je Bove za Yahoo Finance Live.

Boveov poziv je baziran u njegovoj interpretaciji nedavnih događaja da se spriječi šira kriza u finansijskom sistemu.

U četvrtak se 11 američkih banaka predvođenih JP Morganom, Bank of America i Citigroupom udružilo i uložilo 30 milijardi dolara neosiguranih depozita posrnulom zajmodavcu First Republic i spasili ga propasti.

Ovaj potez uslijedio je nakon naglog pada cijene dionica First Republic-a, koja je od 31. decembra bila 14. najveća banka u zemlji sa aktivom od 212 milijardi dolara.

“Mislim da ako se vratite u prošlost, znate da je vrijeme prije formiranja Federalnih rezervi učinjeno da se očuva stabilnost u bankarskoj industriji”, objasnio je Bove. “Banke bi se udružile i u osnovi dijelile sredstva i spašavale problematičnu kompaniju. Veliki događaj 1907. godine, koji je na kraju doveo do Federalnih rezervi, je kada je JP Morgan navodno okupio sve bankare u svojoj kući, zaključao vrata i rekao da ne mogu otići dok ne riješe tadašnju bankarsku krizu. I oni su je riješili.”

Kasno u srijedu, švajcarski Credit Suisse je rekao da će iskoristiti oko 54 milijarde dolara od državnog regulatora kako se vlastita unutrašnja kriza ne bi proširila na šira tržišta.

A prije samo nedjelju dana, kolaps banke Silicijumske doline (SVB) označio je drugi najveći propad banke u SAD, iza Washington Mutual-a tokom Velike recesije. Propast banke Signature bila je treća po veličini propadanje banke u istoriji SAD-a.

Turbulentna situacija dovela je do toga da regulatori krenu u akciju kako bi spriječili bankarsku krizu i masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru, što bi se vjerovatno i dogodilo i mimo krize banaka.

Kolektivni potezi širom svijeta stabilizovali su šira tržišta dionica i obveznica. Ali nijesu svi spremni dati jasan znak sličan Boveu, piše urednik Yahoo Finance-a.

“Ne trebamo pretjerivati, a vrijedi zapamtiti da smo već imali privremeni period stabilnosti u utorak koji je potom bio narušen brigom Credit Suisse u srijedu”, istakao je strateg Deutsche Bank Jim Reid u bilješci u petak.