finance, money, coins, savings

Novac curi iz manjih banaka

Podijeli

Ponedjeljak je do sada bio miran sa azijskim tržištima dionica, ali su fjučersi na američke i evropske dionice porasli. Razlog može biti to što je prošli vikend prošao bez kolapsa još jedne banke.

Postoji određeno olakšanje što je First Citizens BancShares u odmakloj fazi pregovora o preuzimanju propale banke Silicon Valley Bank (SVB). Bilo je i govora o tome da bi Federalne rezerve mogle proširiti svoj novi program kreditiranja banaka kao još jedan korak ka uvjeravanju štediša da nema mjesta zabrinutosti.

Reuters prenosi da novac očito curi iz manjih banaka prema njihovoj većoj “braći i sestrama” i u fondove tržišta novca, koji su u proteklom mjesecu ostvarili priliv od više od 300 milijardi dolara na rekordnih 5,1 bilion dolara. Banka Amerike (BofA) napominje da su prethodna dva događaja poput ovog 2008. i 2020. praćena smanjenjem stope Fed-a. Fjučersi fondova sada pokazuju šanse od 88% da će Fed ostati na putu daljeg povećanja kamatnih stopa ​​u maju.

Depoziti u malim bankama pali su za 120 milijardi dolara u sedmici do 15. marta, dok je pozajmljivanje skočilo za 253 milijarde dolara i vjerovatno je veliki dio toga bio od Fed-a.

Capital Economics ističe da su depoziti u svim bankama pali za 663 milijarde dolara u protekloj godini jer klijenti traže veći prinos.

“Osim ako banke nijesu spremne da podignu svoje kamatne stope na depozite kako bi spriječile taj bijeg, na kraju će morati obuzdati veličinu svog kreditnog portfelja, sa rezultirajućim pritiskom na ekonomsku aktivnost. To je još jedan razlog za očekivati ​​da će recesija uskoro doći”, upozoravaju oni.

Evropske banke se suočavaju sa sličnim opterećenjima, sa dodatnim špekulativnim stresom na Deutsche banku i opštim skokom cijene kredita. Petogodišnji CDS Deutsche Bank je u petak dostigao 222 bps, najviše od kraja 2018. godine, dok je UBS CDS skočio na 139 bps.

Credit Suisse je morao da traži od Švajcarske narodne banke “veliki iznos, od više milijardi” kako bi osigurao svoju likvidnost. Ne samo da su klijenti podizali novac, već su i druge strane tražile garancije za nastavak poslovanja, što nije ohrabrujući znak kada se međubankarsko kreditiranje toliko oslanja na povjerenje.

Investitor