zlato, zlatne poluge, gold, gold bars

Cijene zlata rastu, mogle bi dostići nove rekorde

Podijeli

Cijene zlata imaju prostora za dalji rast u atmosferi bankarske krize, dok se čeka nova odluka Feda o kamatnim stopama. Rekordni nivo cijena zlata uskoro bi mogla postati stvarnost.

“Brži zaokret Fed-a u vezi s povećanjem kamatnih stopa vjerovatno će uzrokovati novi skok cijene zlata zbog potencijalnog daljeg pada američkog dolara i prinosa na obveznice”, rekla je za CNBC Tina Teng iz kompanije za finansijske usluge CMC Markets, prenosi SEEbiz.

Ona očekuje da će se zlatom trgovati između 2.500 i 2.600 dolara za uncu.

Ulagači su pojačano ulazili u zlato i državne obveznice dok su dionice banaka bile pogođene zatvaranjem Silicon Valley Banka i propašću Credit Suissea.

Zlatom se trguje po 1.940,68 dolara za uncu. U ponedjeljak je premašilo 2000 dolara i dostiglo najviši nivo od marta 2022. Zlato je poraslo oko 10% od početka marta kada se dogodila kriza u SVB-u.

Najviša cijena zlata svih vremena bila je 2.075 dolara u avgustu 2020, prema podacima Refinitiva. Potražnja centralnih banaka vjerovatno će davati dodatni vjetar u leđa.

“Nastavak kupovine zlata centralnih banaka dobar je znak za dugoročne cijene”, rekao je izvršni direktor Randy Smallwood iz Wheaton Precious Metals, kompanije za promet plemenitih metala.