Business, building, Moscow

Evropska centralna banka traži da austrijski Raiffeisen ugasi poslovanje u Rusiji

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) traži od austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) da postupno ugasi profitabilno poslovanje u Rusiji, reklo je Reutersu pet upućenih izvora.

ECB-ov pritisak nadovezao se na izjavu visokog američkog zvaničnika za sankcije tokom posjete Beču u februaru da je zabrinut zbog Raiffeisenova poslovanja u Rusiji, rekao je upućeni izvor, tražeći da ostane anoniman zbog osjetljive teme.

ECB od Raiffeisena ne traži da odmah napusti Rusiju, ali želi da banka napravi plan o postupnom gašenju poslovanja, rekla su dva izvora. Jedan dodaje da bi plan mogao uključivati prodaju ili zatvaranje banke.

“Tražili smo od banaka da nastave praćenje poslovanja u Rusiji i da ga, u idealnom slučaju, smanje i svedu na najmanju moguću mjeru”, rekao je portpatol ECB-a, dodavši da isto traže od svih institucija od početka ruske invazije na Ukrajinu, prenose agencije.

Austrijska banka, prema upućenim Reutersovim izvorima, još ne namjerava da dostavi taj plan, a neki zvaničnici austrijske vlade smatraju zahtjev neopravdanim vanjskim uplitanjem u austrijska pitanja.

Portparol Raiffeisena rekao je da ispituju opcije za poslovanje u Rusiji, “uključujući i pomno kontrolisani izlazak”, i da “ubrzavaju” analizu, dodajući da su već smanjili kreditiranje.