svb bank, silicon valley bank

First Citizens preuzima propali SVB

Podijeli

First Citizens Bank će preuzeti Silicon Valley Bank (SVB), kalifornijskog zajmodavca čiji je kolaps ovog mjeseca izazvao šokove u cijelom finansijskom sektoru.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela je kontrolu nad SVB-om 10. marta, nakon što ju je veliki broj depozita učinio nesolventnom. FDIC, koji je najavio dogovor kasno u nedjelju, od tada traži kupca za banku, bilo u cijelosti ili u djelovima.

SVB bio je 16. najveća banka u zemlji kada ju je vlada preuzela. Njegov kolaps bio je najveći propust banke u Sjedinjenim Državama od finansijske krize 2008. godine.

Posao preuzimanja uključivao je kupovinu imovine od oko 72 milijarde dolara, uz diskont od 16,5 milijardi dolara. Još 90 milijardi dolara u vrijednosnim papirima i drugoj imovini nije uključeno.

Bankarski regulator će dobiti prava na povećanje vrijednosti dionica First Citizensa u vrijednosti do 500 miliona dolara. FDIC je procijenio da će trošak propasti banke za vladin fond za osiguranje depozita biti oko 20 milijardi dolara.

17 bivših filijala banke, u Kaliforniji i Massachusettsu, otvoriće se u ponedjeljak pod okriljem First Citizens. Njegovi deponenti će automatski postati klijenti First Citizen-a, prenose američki mediji.

Bivša matična kompanija SVB-a, SVB Financial, podnijela je zahtjev za stečaj 17. marta. Planira da pokrene poseban proces za prodaju različitih jedinica, uključujući investicijskog menadžera SVB Capital i brokersku kuću SVB Securities.

Kolaps SVB-a izazvao je potrese širom globalnog finansijskog sektora. Dana 19. marta, New York Community Bancorp je kupio ugašenu Signature Bank, sedmicu nakon što je FDIC preuzeo njene operacije. Dogovor je uključivao oko 38 milijardi dolara imovine, uključujući 12,9 milijardi dolara zajmova, kupljenih uz diskont od 2,7 milijardi dolara.

Otprilike u isto vrijeme, najveća švajcarska banka, UBS, pristala je da kupi svog manjeg rivala Credit Suisse za oko 3,2 milijarde dolara, u dogovoru koji je na brzinu dogovorila švajcarska vlada. Sa SVB-om koja je zastrašila tržišta, investitori su brzo izgubili poverenje u Credit Suisse, koji je godinama bio opterećen skandalima i lošim upravljanjem.

Bankarski regulatori širom svijeta brzo su krenuli kako bi ojačali povjerenje u sistem. Federalne rezerve, Banka Kanade, Banka Engleske, Banka Japana, Evropska centralna banka i Švajcarska nacionalna banka izjavile su da će raditi na tome da finansiranje u američkim dolarima bude dostupnije. Fed je takođe uspostavio program hitnog kreditiranja kako bi pomogao u pružanju dodatne podrške bankama.

First Citizens, sa sjedištem u američkom gradu Reli, saopštio je da ima više od 100 milijardi dolara imovine i više od 500 filijala u 22 države. Značajno je porastao u posljednjih nekoliko godina, dijelom kupovinom državnih banaka. Takvi poslovi mogu biti unosni zavisno od toga koliko pomoći vlada nudi kao dio transakcije.

“First Citizens ima reputaciju finansijske snage, izuzetne usluge za korisnike i razboritog kreditiranja koja se proteže 125 godina,” rekao je Frank B. Holding, Jr., izvršni direktor First Citizens u izjavi. “Udružili smo se sa FDIC-om kako bismo uspješno završili više transakcija a od 2009. godine nego bilo koja druga banka i cijenimo povjerenje koje nam je FDIC još jednom ukazao.”