Telekom Srbija, Beograd

Fond Telekoma Srbija i Microsoft dogovorili saradnju u razvoju startapova

Podijeli

Direktori Microsofta Srbija Milan Gospić i Telekom Srbija Ventures fonda Davor Sakač, potpisali su dokument o saradnji kojim je dogovorena tehnološka podrška izabranim startapovima sa prostora Srbije, vrijedna i do 150.000 dolara godišnje.

Gospić je ocijenio da će uspjeh u saradnji biti uspjeh startap kompanija koje će podržati, prenose beogradski mediji.

„Zvijezde budućnosti se rađaju danas, u ovoj regiji, kroz saradnju želimo da im pomognemo da zasijaju punim sjajem“, rekao je on.

Istakao je da Microsoft podržava viziju Srbije kao inovacionog centra regiona i naglasio da je ona izuzetno napredovala u digitalnom sektoru.

Rekao je da na svijetu ima 150 miliona startapa, a da novih godišnje bude po 50 miliona, te da je potrebno ostvariti fokus u izboru.

Gospić je naveo da starapovi regiona privlači sve veću pažnju, te da je u tom prostoru rođen veliki broj kompanija „jednoroga“.

Naveo je da na srpskom tržište broj startapova raste od 20 do 30 procenata godišnje.

Istakao je da kroz saradnju sa TS Ventures fondom žele da podršku adresiraju na izazove finansiranje, zapošljavanje i pridobijanje kupaca, te da se starapovima omogući razvoj van granica srpskog tržišta.

„TS Ventures ima dobar uvid u tržište, mi pružamo dobro okruženje za razvoj kroz naš specijalizovani program podrške“, rekao je Gospić.

I do 150.000 dolara tehnoloških investicija godišnje biće realizovano kroz korišćenje Microsoftovih platformi, programa, okruženja, LikedIn mreže i ChatGPT-a, kao i kroz mentorsko i tehnološko savjetovanje.

„U saradnji imaćemo bolji uvid u tržište, kako bi im omogućili da kroz nađu mrežu mogu da pristupe svjetskim tržištima i Microsoft klijentima“, rekao je on.