Apple store, iPhone

Apple se pridružuje Amazonu, Googleu i Microsoftu u otpuštanjima

Podijeli

Apple, koji je do sada izbjegavao velika otpuštanja koja su se dogodila u konkurentskim kompanijama poput Microsofta i Googlea, ipak ukida neka radna mjesta, navodi se u izvještaju Bloomberga.

Vjeruje se da je broj eliminisanih pozicija relativno mali, a svi su u okviru “korporativnih maloprodajnih timova” kompanije, s fokusom na radnike koji su odgovorni za “izgradnju i održavanje” Appleovih maloprodajnih lokacija i drugih fizičkih objekata.

U poruci zaposlenima, kompanija je rekla da je taj potez zapravo bio namijenjen poboljšanju održavanja radnji. Osim toga, Apple je rekao pogođenim zaposlenima da se mogu ponovo prijaviti za druga radna mjesta u kompaniji. Oni koji ne budu primljeni na nove pozicije dobiće četiri plate kao otpremninu.

Apple je od prošle godine usvojio izmjene planova kako bi smanjio troškove, ali do sada je izbjegavao otpuštanja, čak i kada su kolege iz Big Tech-a ukinuli hiljade radnih mjesta – iako je Apple prekinuo nekoliko odnosa sa partnerima. Iako je neuobičajeno da Apple otpušta zaposlene, brojke se ovdje ne mogu porediti s onima drugdje u industriji. Poređenja radi, Amazon je do sada otpustio 27.000, Meta 21.000, Microsoft 10.000, a Google 10.000 radnika.

Inače, Apple-ov globalni broj zaposlenih porastao je za desetine hiljada u proteklih pet godina. Posljednji veliki niz otpuštanja bio je kada je kompanija otpustila oko 200 ljudi koji su radili na Projektu Titan, njegovom problematičnom projektu autonomnih vozila.

Apple je ipak frustrirao zaposlene na druge načine. Prema mnogim izvještajima, rukovodstvo kompanije agresivno se bori protiv rada na daljinu, što nervira zaposlene. Izvršni direktor Tim Kuk opisao je rad u kancelarijama kao kamen temeljac Appleove radne kulture, ali su se mnogi zaposleni odupirali povratku u prostorije firme dok je pandemijska blokada 2020. i 2021. jenjavala.

Od tada, Apple prati evidenciju o dolasku zaposlenih i izdaje sve veća upozorenja zaposlenima koji ne dolaze u kancelariju tri dana u sedmici.