Evropska centralna banka, European Central bank, ECB, euro, eurozona

Hlade se inflatorna očekivanja u eurozoni

Podijeli

Potrošači u eurozoni su u februaru očekivali dalje usporavanje inflacije, na 4,9 odsto u narednih 12 mjeseci. Mjesec dana ranije očekivali su 4,9 odsto, saopštila je Evropska centralna banka (ECB) u utorak.

Prema redovnoj anketi banke, potrošači očekuju da će se inflacija u naredne tri godine ohladiti na 2,4 odsto godišnje. U januaru su za 2026. još prognozirali stopu od 2,5 odsto.

Očekivanja reflektuju osjetno usporavanje inflacije – međugodišnja stopa poskupljenja u maloprodaji u martu je bila 6,9 odsto, što je ipak i dalje daleko iznad ciljane vrijednosti od dva procenta.

ECB je od sredine 2022. sedam puta povećala osnovnu kamatnu stopu nastojeći da ohladi cijene. Kamata je trenutno na 3,5 odsto, a banka za sada ne nagovještava novu korekciju.

Banka svakog mjeseca objavljuje anketu o inflatornim očekivanjima. Istraživanje ima važnu ulogu pri kreiranju monetarne politike u zoni eura.

Upitnike za anketu dobija oko 14.000 građana Njemačke, Francuske, Italije, Španije, Holandije i Belgije, koje generišu oko 85 odsto privrede u eurozoni.

dpa/Investitor