Kako su se svjetski milijarderi ove godine tako obogatili

Podijeli

Ako želite da povećate svoje izglede za dolazak na Forbesovu godišnju listu svjetskih milijardera, postoji deset industrija koje nude najbrži put do kluba s tri zareza.

Finansije i investicije ostaju najsigurniji način da postanete ultrabogati, piše Forbes i dodaje da je u pitanju industrija s najvećim brojem milijardera, njih 372, uključujući hedž fondove i tajkune privatnog kapitala, bankare, rizične kapitaliste i osnivače fintech-a. To je manje u odnosu na 393 prošle godine, usred godine pada ukupnog broja milijardera.

Ipak, milijarderi koji se bave finansijama i investicijama nastavljaju da povećavaju klub: sektor je dodao najveći broj novopridošlica na rang listi za 2023, sa 24 nova lica. Nithin i Nikhil Kamath (procijenjena neto vrijednost: 2,7 milijardi dolara i 1,1 milijarda dolara), koji su suosnivači online brokerske agencije za popuste Zerodha, pridružili su se tom redu ove godine. Njihova kompanija je sada najveći indijski berzanski posrednik. Nov je i Rajiv Jain (2 milijarde dolara), koji vodi firmu za upravljanje imovinom sa sjedištem na Floridi – GQG Partners, koja je u martu uložila u indijsku Adani Group. Kao i Hayes Barnard (3,7 milijardi dolara), koji finansira 26% svih američkih kućnih solarnih instalacija putem svoje aplikacije GoodLeap, koja vlasnicima kuća daje zajmove za solarne panele, kućne baterije i druga održiva poboljšanja. Sve u svemu, milijarderi koji se bave finansijama i investicijama čine 14% liste, što je manje u odnosu na 15% iz 2022. godine. Najbogatiji među njima je i dalje investitor Voren Bafet, peta najbogatija osoba na svijetu, čija se vrijednost procjenjuje na 106 milijardi dolara.

Drugi najunosniji put do liste milijardera? Prerađivačka industrija, koja ima 324 milijardera, u poređenju sa 337 prije godinu dana, kada je sektor takođe bio na drugom mjestu. Najbogatiji u ovoj djelatnosti je Reinhold Wuerth, njemački preduzetnik koji je 1954. godine preuzeo porodični posao sa vijcima i zatvaračima i pretvorio ga u giganta koji ostvaruje godišnju prodaju od 16 milijardi dolara a procjenjuje se da je vrijedan 29,7 milijardi dolara. Značajni novi proizvodni moguli uključuju Richarda i Elizabeth Uihlein (po 3,8 milijardi dolara), glavne republikanske donatore koji su osnovali distributera ambalaže Uline i Michal Strnad (2 milijarde dolara), a čija je čehoslovačka grupa vodeći dobavljač oružja i municije za ukrajinsku vojsku. Richard, 30-godišnji državljanin Češke, preuzeo je posao od svog oca 2018.

Tehnološke firme su u međuvremenu imale nestabilnu godinu upotpunjenu velikim otpuštanjima u mnogim kompanijama. Drugu godinu zaredom smanjen je broj milijardera u tehnološkom sektoru. Sada u svijetu postoji samo 313 milijardera koji su se obogatili u IT-ju, što je manje u odnosu na 341 milijardera prošle godine. I to se dešava uprkos tome što je Forbes ove godine prekategorizovao 13 milijardera društvenih medija u tehnološke milijardere; prošle godine su ih uvrstili u kategoriju Mediji i zabava. Ipak, tehnologija ostaje treći najmasovniji sektor na listi milijardera. To je ujedno i najbogatija grupa, vrijedna ukupno 1,9 biliona dolara – oko 170 milijardi dolara više od sljedećeg najbogatijeg sektora, modnog i maloprodajnog. Najbogatiji tehnološki mogul je Amazonov Džef Bezos, koji je broj 3 na svijetu, a procjenjuje se da vrijedi 180 milijardi dolara. Forbes navodi Ilona Maska kao magnata automobila, jer većina njegovog bogatstva potiče od proizvođača električnih vozila Tesla.

Moda i maloprodaja su na četvrtom mjestu, sa 266 članova, u odnosu na 250 u 2022., uključujući 19 pridošlica. Skok je djelimično posljedica smrti Leonarda Del Vekija u junu 2022. godine, osnivača velikana naočara Luxottica, čije je bogatstvo sada podijeljeno na njegovu suprugu i sedmoro djece i pastorčadi. Niko u ovoj industriji nije prošao bolje od Bernara Arnoa, predsjednika i izvršnog direktora giganta luksuzne robe LVMH. Arnoova neto vrijednost porasla je za 53 milijarde dolara u protekloj godini, na procijenjenih 211 milijardi dolara, što ga čini najbogatijom osobom na svijetu.

Jedno zapaženo ime koje je ostvarilo neuspjeh: Kanje Vest, čija je neto vrijednost opala nakon što je Adidas izbacio svoju modnu liniju Yeezy prošle jeseni.

Na petom mjestu je industrija hrane i pića, sa 212 milijardera, u poređenju sa 203 prošle godine. Neki od vrhunskih pridošlica naslijedili su svoje bogatstvo od milijardera koji su umrli tokom prošle godine. Mark Mateschitz — jedino dijete pokojnog austrijskog suosnivača Red Bulla, Dietricha Mateschitza — naslijedio je 49% poslovanja energetskih pića nakon očeve smrti prošlog oktobra. On je najbogatiji novajlija na rang listi za 2023.

Evo 10 najvećih industrija za milijardere u 2023. godini:

#1. Finansije i investicije
372 milijardera | 14% liste
Najbogatiji: Voren Bafet (106 milijardi dolara), predsjednik i izvršni direktor Berkshire Hathaway.

#2. Proizvodnja
324 milijardera | 12% liste
Najbogatiji: Rajnhold Virt i porodica (29,7 milijardi dolara), predsjednik kompanije Wuerth Group za proizvodnju vijaka i zatvarača.

#3. Tehnologija
313 milijardera | 12% liste
Najbogatiji: Džef Bezos (114 milijardi dolara), osnivač Amazona i vlasnik Washington Posta i raketne kompanije Blue Origin

#4. Moda i maloprodaja
266 milijardera | 10% liste
Najbogatiji: Bernar Arno i porodica (211 milijardi dolara), predsjednik i izvršni direktor kompanije za luksuznu robu LVMH i najbogatija osoba na svijetu.

#5. Prehrambena industrija
212 milijardera | 8% liste
Najbogatiji: Žong Šanžan (68 milijardi dolara), predsjednik kompanije za flaširanu vodu Nongfu Spring. On takođe kontroliše biološku apoteku Beijing Wantai, koja se kotira na javnoj berzi.

#6. Zdravstvo
201 milijarder | 8% liste
Najbogatiji: Sajrus Punavala (22,6 milijardi dolara), osnivač Instituta za serum u Indiji, najvećeg svjetskog proizvođača vakcina (po dozama).

#7. Nekretnine
193 milijardera | 7% liste
Najbogatiji: Donald Bren (17,4 milijarde dolara), predsjednik kalifornijske firme za nekretnine Irvine Co.

#8. Diversifikovane djelatnosti
187 milijardera | 7% liste
Najbogatiji: Mukeš Ambani (83,4 milijarde dolara), predsjednik Reliance Industries, koji ima poslove u petrohemiji, nafti i gasz, maloprodaji i telekomunikacijama.

#9. Energetski sektor
100 milijardera | 4% liste
Najbogatiji: Džordž Kajzer (13,3 milijarde dolara), koji je preuzeo porodičnu naftnu kompaniju Kaiser-Francis 1960-ih.

#10. Mediji i zabava
91 milijarder, 3% liste
Najbogatiji: Majkl Blumberg (94,5 milijardi dolara), suosnivač finansijske informacione i medijske kompanije Bloomberg LP.

Investitor