BNP Paribas

BNP prodaje mađarsku podružnicu

Podijeli

BNP Paribas je u pregovorima o prodaji svoje kompanije za finansiranje potrošača u Mađarskoj grupi Credit Mutuel, rekli su izvori Bloomberga upoznati s procesom.

Razgovori između dva francuska zajmodavca vode se o podružnici poznatoj kao Magyar Cetelem Bank ZRT, rekli su izvori koji su tražili da ne budu imenovani. Jedinica Cofidis Credit Mutuela će preuzeti posao ako se postigne dogovor, rekli su.

Pregovori između banaka su u toku i još se ne može sa sigurnošću reći da će dogovor biti postignut. Portparolka BNP-a je odbila da komentariše slučaj, baš kao i portparol Credit Mutuela.

Mađarska jedinica BNP-a ima oko 300 zaposlenih i između 300.000 i 400.000 klijenata.

BNP Paribas je započeo restrukturiranje svoje jedinice za potrošačko finansiranje ranije ove godine nakon što su pogoršani ekonomski izgledi i visoki nivoi inflacije opteretili profitabilnost poslovanja.

Bloomberg navodi i da Erste Bank vodi odvojene pregovore o kupovini BNP-ove kompanije u Češkoj. Sporazum bi zajmodavcu sa sjedištem u Beču pridružio biznis vrijedan 9,9 milijardi čeških kruna (463 miliona dolara) u kreditima i više od 20 odsto udjela na tržištu kreditnih kartica Češke Republike.

Investitor