Boka Place Porto Montenegro

Otvaranje Boka Place-a 2024, do sada uloženo više od 31 milion eura

Podijeli

Ukupna vrijednost ulaganja kompanije “PM 1.4” u izgradnju novog kompleksa “Boka Place”, do sredine prošle godine dostigla je iznos od 31.019,414 eura. “PM 1.4” je jedna od kćerki – firmi kompanije “Adriatic Marinas” iz Tivta, koja razvija nautičko-stambeni projekat “Porto Montenegro”, čiji je nastavak “Boka Place”.

To je navedeno u “Informaciji o prvom, drugom, trećem i četvrtom izvještaju nezavisnih kontrolora o nalazima činjeničnog stanja u vezi s projektom izgradnje hotela “Boka Place”, a koju su, kako pišu Vijesti, pripremila društva za reviziju “Deloitte” i “Crowe MNE”.

Informaciju je razmatrala i prihvatila Vlada jer je ovaj projekat 11. juna 2020. uvršten na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma i program ekonomskog državljanstva, čime kupci nekretnina imaju mogućnost da konkurišu za dobijanje crnogorskog pasoša.

Planirana vrijednost investicije “Adriatic Marinasa”, odnosno kompanije “PM 1.4”, u izgradnju ovog kondo-hotela ranga pet zvjezdica sa 240 smještajnih jedinica, iznosi 43,67 miliona eura, a namjera investitora je da realizacijom ovog projekta omogući zapošljavanje 96 osoba.

Nakon uvrštavanja projekta “Boka Place” na Listu prioritetnih projekata u oblasti turizma, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je angažovalo nezavisnog kontrolora koji će, kako se navodi u dokumentima, “pratiti realizaciju razvojnog projekta u skladu sa biznis planom i na polugodišnjem nivou izvještavati Ministarstvo, odnosno Vladu o statusu realizacije.”

Saglasnost tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma za imenovanje društva za reviziju “Deloitte” za nezavisnog kontrolora dostavljena je preduzeću “PM 4.1” 19. februara 2021, pa je “Deloitte” odradio Prvi izvještaj u kojem je konstatovao da je u realizaciju projekta “Boka Place” od 11. juna 2020. do 11 decembra 2020. uloženo ukupno 1.432.406 eura bez PDV-a. Međutim, preduzeće “PM 4.1” se nakon toga obratilo tadašnjem Ministarstvu ekonomskog razvoja sa zahtjevom za izmjenu nezavisnog kontrolora, te je 25. marta 2022. godine dobilo saglasnost na angažovanje firme “Crowe MNE” za novog kontrolora.

”Izvještaji nezavisnih kontrolora rađeni su u skladu sa biznis planom koji je dostavljen od investitora. Na taj način, obavljena je revizija investicionih ulaganja i realizacije biznis plana”, piše u Informaciji, uz napomenu da je “Crowe MNE” procijenio da su ulaganja u realizaciju projekta “Boka Place” od 11. decembra 2020. do 11. juna 2021. iznosila, 5.724,099 eura bez PDV-a, za period od 11. juna do 11. decembra 2021. 12.246,521 euro bez PDV-a, a za posljednji izvještajni period od 11. decembra 2021. do 11. juna prošle godine ulaganja su iznosila 6.237.639 eura bez PDV-a.

Najveći dio svog ovog novca otišao je građevinskoj kompaniji “Bemax” iz Podgorice koja je bila izvođač radova na prvog fazi – grubim građevinskim radovima, nakon čijeg završetka je drugu fazu – zanatske i završne radove, preuzeo novi izvođač iz Turske.

”Boka Place” je kompleks ukupne korisne površine preko 25.000 kvadrata, ima ukupno 240 smještajnih jedinica i 40-ak poslovnih prostora različite namjene od restorana, kafića i trgovina, do velikog supermarketa i “CineGrand” bioskopa. U sklopu kompleksa poslovaće i prvi hotel u svijetu novog brenda SIRO iza kojeg stoji renomirana kompanija “Kerzner International”, vlasnik čuvenog brenda “One&Only”. Plan je da čitav kompleks bude završen i otvoren pred ljetnju sezonu 2024. godine.

Radovi intenzivirani

Novom proširenom metodologijom, koja je usvojena na sjednici Vlade 7. 10. 2021. godine, pored izvještaja kontrolora, uvedena su dva nova postupka u praćenju razvoja projekata i to izvještaj stručnog nadzora o stanju radova i obilazak lokacije.

Shodno proširenoj metodologiji, uz izvještaje nezavisnih kontrolora dostavljeni su i izvještaji o stanju radova na projektu. Takođe, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma obišli su 19. januara 2023. godine lokaciju na kojoj se gradi hotel “Boka Place”. U vladinoj informaciji piše da su tokom obilaska konstatovali da se na lokaciji izvode radovi, i da su ih predstavnici investitora informisali da je izabran novi izvođač radova za finalne građevinske i zanatske radove, i da su radovi nastavljeni intenzivnom dinamikom.