euro, european central bank, evropska centralna banka, frankfurt, ECB

Prinosi na obveznice eurozone dostigli mjesečni maksimum

Podijeli

Prinosi na obveznice eurozone porasli su u utorak na najviši nivo u više od mjesec dana, dok su se investitori pripremali za još povećanja kamatnih stopa od Evropske centralne banke (ECB).

Prinosi su pali sredinom marta kada je američki zajmodavac Silicon Valley Bank (SVB) propao, a UBS preuzeo Credit Suisse, što je dovelo do toga da investitori pokupe obveznice sigurnih utočišta i smanje svoja očekivanja za dalje povećanje kamatnih stopa centralnih banaka.

Ipak, prinosi – koji se kreću obrnuto od cijena – povratili su nivoe od sredine marta, jer su se bankarski šokovi smirili, a centralni bankari jasno stavili do znanja da je inflacija i dalje problem broj jedan.

Prinos njemačkih 10-godišnjih obveznica, mjerilo za eurozonu, porastao je na 2,5%, što je najveći nivo od 15. marta. Posljednji put je porastao za 1,5 baznih poena (bps) na 2,495%.

Italijanski 10-godišnji prinos popeo se na 4,346%, najviše od 10. marta. Zadnji put je bio 2 bps viši na 4,34%.

Investitori su takođe procjenjivali vjerovatni uticaj kineskog ekonomskog rasta, koji je u prvom tromjesečju nadmašio očekivanja i iznosio 4,5% na godišnjem nivou, prema podacima objavljenim u utorak.

Jussi Hiljanen, šef strategije kamatnih stopa u zajmodavcu SEB, rekao je da su komentari zvaničnika američkih Federalnih rezervi povećali prinose na globalne obveznice. Potezi SAD-a utiču na Evropu, s obzirom na moć američke ekonomije i finansijskog sistema.

“Poruke centralnih banaka su u posljednje vrijeme bile vrlo oštre, prije svega od Fed-a, posebno krajem prošle sedmice”, rekao je on.

Zvaničnik Fed-a Kristofer Voler u petak je rekao da dosadašnja povećanja stope “nijesu mnogo napredovala” i da je potrebno još povećanja.

“Kada je u pitanju ECB, to je skoro ista stvar”, kazao je Hiljanen.

Zvaničnik ECB-a Robert Holcman eksplicitno je pozvao na povećanje stope od 50 bps u maju, iako su drugi kreatori politike pozvali na više opreza. Kamatne stope trenutno iznose 3%, što je povećanje od 350 baznih poena od jula 2022.

Dvogodišnji prinos Njemačke, koji je osjetljiv na očekivanja kamatnih stopa, porastao je za 2 bps na 2,896%. To je bilo nešto ispod jednomjesečnog maksimuma postignutog u ponedjeljak od 2,905%.

Prema cijenama na tržištima derivata, trgovci misle da postoji otprilike 62% šanse za povećanje stope od 25 bps na sljedećem sastanku ECB-a u maju, a 38% šanse za 50 bps.

Oni očekuju da će stope porasti na oko 3,8% do novembra, što je najviši krajnji maksimum zadat 10. marta. Kako su banke pokolebale sredinom do kraja marta, trgovci su očekivali da će stope dostići vrhunac na oko 3%.

Investitor