Mark Zakerberg, Zuckerberg, Facebook, Meta

Meta kreće u novi krug otpuštanja: Bez posla bi moglo ostati 4.000 zaposlenih

Podijeli

Meta će u srijedu sprovesti još jednu masovnu rundu otpuštanja, izjavilo je za Vox nekoliko izvora koji rade u kompaniji.

U internom dopisu objavljenom na oglasnoj tabli za zaposlene, Meta je objavila da će otpuštanja početi u srijedu i da će uticati na širok spektar tehničkih poslova, uključujući one na Facebooku, Instagramu, Reality Labs, i WhatsApp-u.

Portparol Mete potvrdio je da je dopis poslat zaposlenima, ali je odbio da dalje komentariše. Smanjenje bi moglo biti u rasponu od 4.000 radnih mjesta, rekao je jedan izvor.

„Ovo će biti teško vrijeme dok se opraštamo od prijatelja i kolega koji su toliko doprinijeli Meti“, rekla je u dopisu Lori Goler, šefica Meta-e.

Zaposleni kompanije Meta u Sjevernoj Americi biće obaviješteni putem e-pošte između 4:00 i 5:00 u srijedu ujutro, navodi se u Golerovoj bilješci. Izvan Sjeverne Amerike, vremenski okviri otkaza će se razlikovati od zemlje do zemlje, a na neke zemlje to neće uticati.

Meta takođe traži od zaposlenih u Severnoj Americi, čiji posao to dozvoljava, da rade od kuće u srijedu kako bi ljudima dali „prostor za obradu vijesti“.

Otpuštanja su uslijedila nakon što je izvršni direktor Meta Mark Zakerberg u martu rekao da će kompanija otpustiti još 10.000 zaposlenih u narednim mjesecima, nakon što je već otpustila 11.000 u novembru.

Zakerberg je ranije rekao da će rezovi u aprilu uticati na tehnološka odjeljenja, dok će druga planirana runda rezova u maju uticati na poslovnu stranu kompanije. Krajem prošle godine Meta, koja je matična kompanija Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, imala je oko 86.000 zaposlenih .

Stalna otpuštanja kompanije Meta dio su planova generalnog direktora Marka Zakerberga za „godinu efikasnosti“ u 2023. Otpuštanja su podsjetnik da nakon skoro dvije decenije gotovo neprekidnog rasta zapošljavanja, velike tehnološke kompanije poput Mete sada prolaze kroz intenzivan period smanjenja i pauze u angažovanju novih radnika. Silicijumska dolina kao cjelina prolazi kroz ekonomski pad koji je drastično promijenio ono što se nekada smatralo radnom kulturom slobodne potrošnje. Davno su prošli dani neograničenih pogodnosti, putovanja i stalnog zapošljavanja. A u protekloj godini, skoro svaka velika tehnološka kompanija imala je krugove otpuštanja. Meta je bila posebno pogođena, jer je kompanija izdavala masovne otkaze u talasima.

“Ovo će biti teško i nema načina da se to zaobiđe”, napisao je Zakerberg u objavi na Facebooku prošlog mjeseca. “Tokom sljedećih nekoliko mjeseci, čelnici organizacija će objaviti planove restrukturiranja usmjerene na izravnavanje naših organizacija, otkazivanje projekata nižeg prioriteta i smanjenje stope zapošljavanja.”

Dok je berza dobro reagovala na Metina otpuštanja prošle godine, moral zaposlenih je pao. Vox je u januaru objavio da su interne ankete o raspoloženju zaposlenih o optimizmu i povjerenju u vođstvo u kompaniji bile najniže u posljednje vrijeme. Nekoliko izvora je opisalo rad u stanju neizvjesnosti u posljednjih nekoliko mjeseci i da je teško obaviti bilo kakav posao.

“Mislim da su se ljudi umorili od svega ovoga i sada to samo ignorišu”, rekao je jedan zaposlenik Mete, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman. Dodao je da je “previše stresno da bi se i dalje brinulo kada ne možete učiniti ništa povodom toga.”

Metina sljedeća runda rezova pokazuje da ovo nije kraj tehnoloških otpuštanja, već samo početak sljedećeg talasa.