Apple store, iPhone

Apple-ov štedni račun je loša vijest za banke

Podijeli

IT gigant Apple, najpoznatiji po svojim telefonima i računarima, ima sve veće ambicije u oblasti finansijskih usluga, a njen novi povezani štedni račun mogao bi izazvati talas u bankarskom sektoru.

Kompanija je prošle sedmice rekla da bi vlasnici njene kreditne kartice mogli početi da čuvaju svoje nagrade za povrat novca na povezani štedni račun s visokim prinosom koji nudi partner Goldman Sachs Group, od 4,15%.

Taj bi prinos mogao biti vrlo privlačan potrošačima i biti “kreditno negativan za banke koje plaćaju niže prinose na štedne račune za one klijente koji nemaju nikakve druge odnose” s tim bankama, rekao je analitičar Moody’s Investors Servicea Stephen Tu u izvještaju od petka.

„Takvi bankovni depoziti su tradicionalno manje primamljivi od računa koje drže klijenti s višestrukim računima, a Appleov proizvod koji je jednostavan za korištenje mogao bi oslabiti te veze”, smatra on.

Tu je primijetio da je kamatna stopa na štednim računima za vlasnike Apple kartice dramatično viša od nacionalnog prosjeka od 0,39 posto, od takođe je prilično iznad stope od 3,90 psto koju Goldman Sachs nudi na svom Marcus štednom računu.

“Iako već postoje mnoge gotovinske alternative većeg prinosa dostupne većini potrošača, Appleova kamata na račun viša od prosječne stope u kombinaciji s njegovim jednostavnim i lakim za korišćenje ekosistemom mogla bi podstaći potrošače da prebace sredstva na Apple platformu sa postojeće finansijske institucije”, nastavio je Tu.

Apple ima mogućnost da “privuče značajnu količinu ušteđevine u Appleov ekosistem i dalje od tradicionalnih banaka” ako “agresivno” promoviše svoj račun, rekao je Tu.

Po njegovom mišljenju, kolege Big Tech igrači sada bi mogli da pokušaju da naprave slične prodore u finansijske usluge.

„Integracija finansijskih usluga u njihove ekosisteme čini korisničko iskustvo privlačnijim, povećavajući lojalnost kupaca“, rekao je Tu o tehnološkim kompanijama. “Druge tehnološke firme sada mogu razmišljati o ponudi sličnih mogućnosti za držanje depozita osiguranih od strane FDIC-a direktno u svom ekosistemu.”

Sam Apple je zainteresovan za finansijske usluge izvan bankarstva. Kompanija je nedavno započela sa uvođenjem Apple Pay Later, ponude “kupi sada-plati kasnije”. Bilježi se i povećan uspjeh s Apple Payom, mobilnim novčanikom koji ljudima omogućava da povežu svoje kartice za online i beskontaktna plaćanja u trgovinama.