Moody’s upozorio SAD: Vaš posljednji AAA kreditni rejting je u opasnosti

Podijeli

Sjedinjene Američke Države su korak bliže gubitku posljednjeg vrhunskog kreditnog rejtinga nakon što je Moody’s Investors Service u petak promijenio izglede nacionalnog duga na negativan, nakon zatvaranja tržišta.

Iako ovaj potez ne znači automatski da će smanjiti kreditnu sposobnost Amerike, on povećava šanse, ocjenjuje CNN.

Čak i izgledi za smanjenje američkog rejtinga mogli bi naštetiti investicionim portfeljima Amerikanaca, dodatno im poskupiti pozajmljivanje novca i vladi učiniti skupljim otplatu dugova.

Ovi efekti bi vjerovatno bili još bolniji ako Moody’s na kraju i snizi rejting američkog duga.

Smanjena fiskalne snage nacije, poništena ekstremnom pristrasnošću u Vašingtonu, bila je ključni pokretač akcije, navodi se u saopštenju Moody’sa.

„U kontekstu viših kamatnih stopa, bez efikasnih mjera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanje prihoda, Moody’s očekuje da će fiskalni deficiti SAD ostati veoma veliki, što će značajno oslabiti dostupnost duga“, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici američke vlade odbili su da posebno komentarišu ovaj potez, navodeći između ostalih faktora likvidnost američkih državnih obveznica.

“Ne slažemo se s prelaskom na negativnu prognozu”, rekao je zamjenik ministra finansija Wally Adeyemo u izjavi. “Američka ekonomija je i dalje jaka, a hartije od vrijednosti trezora su najistaknutija sigurna i likvidna imovina svijeta.”

Moody’s je jedina od tri glavne agencije za kreditni rejting koja je Sjedinjenim Državama dodijelila najviši rejting AAA, koji je zadržao od 1917. godine.

Standard and Poor’s je prvi put snizio rejting Sjedinjenih Država 2011. godine, nakon tadašnjekrize duga. U avgustu je Fitch Ratings srušio američki kreditni rejting nakon posljednje debate o gornjoj granici duga.

Moody’s je naveo više nedavnih događaja koji ilustruju izuzetnu političku podjelu Amerike, uključujući skoro neispunjenje obaveze ranije ove godine prije nego što je Kongres pristao na povećanje limita duga.