airport, aerodrom, travel, putovanje, turisti, čekanje, waiting

Novi izvještaji: Poslovna putovanja se nikada više neće vratiti u normalu

Podijeli

Period velikih poslovnih putovanja i visokih troškova vezanih za njih mogao bi zauvijek završiti. Naime, novi izvještaj istraživačke kompanije Morning Consult je objavio: Poslovna putovanja se nikada neće vratiti u normalu.

Smanjeni korporativni budžeti i novi načini virtuelnog rada trajno su promijenili poslovna putovanja, navodi se u izvještaju pod nazivom “Posao, ali ne kao i obično”, čije detalje prenosi CNBC.

U izvještaju se kaže da se i demografija mijenja – poslovni putnici su sada mlađi i vjerovatnije je da će letjeti ekonomskom klasom, a otprilike polovina njih zarađuje manje od 50.000 dolara godišnje.

„Stari stereotipi o poslovnim putnicima sa visokim dnevnicama i ostalim putnim troškovima koji nemilosrdno troše za karte prve klase više ne drže vodu“, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, drugačiji model poslovnih putovanja polako, ali sigurno postaje ukorijenjen, kristalizujući “novu normalu” za industriju.

Preduzeća smanjuju putovanja

Dok putovanja u u cilju odmora nastavljaju da rastu širom svijeta, poslovna putovanja u Sjedinjenim Državama stagnirala su prošle godine, prema Morning Consultu.

Njegovo istraživanje na oko 4.400 Amerikanaca pokazalo je da su poslovna putovanja – kako u zemlji tako i u inostranstvu – porasla samo 1% u 2022.

U poređenju sa periodom prije pandemije, manje ljudi putuje poslovno – a oni koji putuju to čine rjeđe, navodi se u izvještaju.

Gotovo jedna trećina ispitanika izjavila je da su njihove kompanije promijenile politiku poslovnih putovanja, najčešće smanjenjem učestalosti poslovnih putovanja (60%) ili slanjem manjeg broja zaposlenih na putovanja (56%). Više od polovine (54%) reklo je da kompanije sada više vode računa o putnim troškovima.

Ispitanici u anketi su rekli da vjeruju da su te promjene napravljene kako bi se smanjili troškovi, poboljšalo zdravlje i dobrobit zaposlenih, te zato što su virtuelni sastanci eliminisali potrebu za određenim sastancima licem u lice.

Viši poslovni lideri u istraživanju takođe su ukazali na održivost, za koju se u izvještaju navodi da je “faktor koji nije vezan za privremene događaje ili uslove”.

Pritisak za postizanje ciljeva održivosti

Prema studiji o korporativnim putovanjima koju je Deloitte objavio ovog mjeseca, jedna od sedam anketiranih kompanija u SAD-u — i jedna od pet u Evropi — očekuje napore održivosti za smanjenje korporativnih putovanja 2023. godine.

Izvještaj je zasnovan na anketi 334 menadžera za poslovna putovanja i rukovodilaca koji imaju nadzor nad budžetom predviđenim za te aktivnosti. U njemu se navodi da je jedna od tri američke kompanije – i oko 40% evropskih kompanija – ukazala na potrebu da se smanje troškovi putovanja zaposlenih za više od 20% kako bi se ispunili klimatski ciljevi do 2030. godine.

U izvještaju pod naslovom “Navigacija prema novoj normalnosti” kaže se da će klimatski problemi vjerovatno uticati na dobit od korporativnih putovanja u godinama koje dolaze.

Globalne razlike

Drugi izvještaj Morning Consulta, objavljen prošle godine, ukazuje da su poslovna putovanja u nekim zemljama smanjena više od drugih.

Morning Consult je pitao poslovne putnike, koji su putovali na posao najmanje tri puta godišnje prije pandemije, kada očekuju sljedeće poslovno putovanje:

“Najmanje polovina francuskih, britanskih i njemačkih poslovnih putnika koji su često odlazili na poslovna putovanja prije pandemije kaže da više nikada neće”, rekla je Lindsey Roeschke, analitičarka za putovanja i ugostiteljstvo u Morning Consultu. “Drugi regioni ipak obećavaju više putovanja, posebno Indija, Kina i Brazil.”

Što se tiče toga kako se radnici osjećaju u vezi sa svojim trenutnim rasporedom putovanja, većina je izjavila da se osjeća dobro zbog toga, barem u Sjedinjenim Državama, prema izvještaju Morning Consulta za februar.

Sveukupno, 64% odraslih Amerikanaca reklo je da putuju „pravu količinu“ zbog posla, dok je 29% reklo da bi voljelo da mogu učiniti više, a 7% manje, navodi se u izvještaju.

Putovanja stagniraju, ali potrošnja raste

Putovanja se možda neće mnogo povećati, ali korporativna potrošnja na poslovna putovanja brzo raste, navodi se u izvještaju Deloittea.

Potrošnja korporativnih putovanja u SAD i Evropi skoro se udvostručila prošle godine – i na putu je da dostigne nivoe prije pandemije do kraja 2024. ili početka 2025. godine, navodi se u saopštenju.

Iako se može činiti da je ovo svojevrsni potpuni oporavak, u izvještaju se navodi da kompanije moraju trošiti više zbog inflacije i većih putnih troškova.

„Više cijene avionskih karata i hotelskog smještaja najviše doprinose rastu troškova, a postale su i faktor broj 1 koji utiče na broj putovanja“, navodi se.

Fleksibilne rezervacije i želja zaposlenih za luksuznim poslovnim putovanjima stoje i iza viših troškova, navodi se u izvještaju.

Kompanije kažu da štede novac birajući jeftiniji smještaj (59%), rezervišući jeftinije letove (56%) i ograničavajući učestalost putovanja (45%), navodi Deloitte. A skoro 70% je reklo da strateški vagaju potrebu za putovanjima – balansirajući faktore kao što su troškovi i emisije ugljenika sa zadržavanjem zaposlenih i stvaranjem prihoda, navodi se u izveštaju.

Svijetle tačke za poslovna putovanja

No, prema izvještajima, postoji nekoliko svijetlih tačaka za one koji navijaju za snažan povratak poslovnih putovanja.

Očekuje se da će se međunarodna poslovna putovanja povećati 2023, prema Deloitteu — u Evropi, uglavnom za rad s klijentima, a u SAD-u radi povezivanja sa svjetskim kolegama na konferencijama.

Skoro dvije trećine poslovnih putnika reklo je da očekuje da će prisustvovati konferenciji ili seminaru i ove godine, prema Morning Consultu.

„Putovanja u slobodno vrijeme“ – koja spajaju poslovna i privatna putovanja – takođe su u porastu, podstaknuta fleksibilnim radnim aranžmanima koji su započeli tokom pandemije”, navodi se u izvještaju.

Zaposleni često plaćaju više za kombinovana putovanja, navodi se u izvještaju, iako mnogi smatraju da je “investicija vrijedna toga” jer mogu putovati češće i na duže vremenske periode.

Investitor