Google, business, headquarters hq

Google-ovo poslovanje u oblaku po prvi put ostvarilo profit

Podijeli

Google ulaže novac u svoje poslovanje u oblaku kako bi se takmičio s Amazonom i Microsoftom. Te velike investicije konačno donose profit.

Alphabet je, naime, u utorak saopštio da je Googleovo poslovanje u oblaku profitabilno po prvi put u tri godine, otkada izvještava o operativnim metrikama za ovu djelatnost.

Segment je generisao 191 milion dolara operativnog prihoda uz 7,45 milijardi dolara prihoda u prvom tromjesečju, prema izvještaju o zaradama Alphabeta. U prošlogodišnjem kvartalu, jedinica je prijavila gubitak od 706 miliona dolara uz 5,82 milijarde dolara prihoda.

Poslovanje u oblaku uključuje Google Cloud Platformu, koja iznajmljuje infrastrukturu u oblaku i usluge koje kompanije mogu koristiti za izgradnju i pokretanje vlastitih aplikacija, kao i pretplate na softver za produktivnost Google Workspace. Zajedno, posao sada čini 10% ukupnog prihoda Alphabeta. Klijenti u oblaku uključuju Deutsche Bank, Major League Baseball, PayPal i banku UPS.

Google se bori da pridobije velike korporacije i vladine agencije kao klijente, koje odlučuju između glavnih dobavljača tehnologije, dok prelaze iz tradicionalnih podatkovnih centara u oblak i oslanjaju se na aplikacije koje teže računanju i uključuju vještačku inteligenciju (AI).

Amazon Web Services, lider u infrastrukturi oblaka, popularizovao je ovo tržište sredinom 2000-ih i bio je profitabilan svakog kvartala od 2014. Microsoft, drugi po veličini igrač u ovom segmentu, ne prijavljuje brojke profitabilnosti za svoju Azure jedinicu.

Alphabet je počeo da otkriva prihode iz poslovanja u oblaku 2020. godine, a sljedeće godine je počeo da pruža informacije o razmjerama svojih operativnih gubitaka.

Prošle sedmice Alphabet je prenio operativni prihod za oblak i njegove druge segmente, što je rezultiralo manjim gubicima u oblaku u 2021. i 2022. Prepravljeni brojevi pokazuju da je jedinica u oblaku imala operativni gubitak od 186 miliona dolara u četvrtom tromjesečju.

“Određeni troškovi povezani s korporativnim inicijativama koje podržavaju aktivnosti usmjerene na potrošače, a koji su se ranije odražavali u nedodijeljenim korporativnim troškovima, sada su alocirani na Googleove usluge; a centralno upravljane zajedničke istraživačke i razvojne aktivnosti, uključujući naše zajedničke alate za programere, sada se dodjeljuju na osnovu ažurirane mjere relativne koristi proizašle iz usluga”, navodi Alphabet u podnesku.

“Kao rezultat ovih promjena, više prethodno neraspoređenih korporativnih troškova dodjeljuje se našim segmentima, a više određenih prethodno alociranih troškova dodijeljeno je našim proizvodima Google usluga okrenutim potrošačima, a manje Google Cloud poslovnim proizvodima”, dodaje se.

CNBC/Investitor