prodavnica, shop, shopping, kasse, retail, grocery, groceries, namirnice, food, hrana

Eurostat: Osnovni životni troškovi rastu četiri puta brže od plata

Podijeli

Najosnovniji životni troškovi, poput stanovanja i režija, prošle su godine širom Evropske unije rasli i do četiri puta brže od plata, pokazuju podaci Eurostata.

Trošak rada po satu u prosjeku je u zemljama Evropske unije u 2022. porastao 4,4 odsto, pokazuju najnoviji podaci evropskog statističkog zavoda.

Uporedi li se rast plata s prošlogodišnjom inflacijom od 9,2 odsto u EU, proizlazi da je prošlogodišnji rast plata nadoknadio samo polovinu rasta troškova života.

Jaz između plata i inflacije još je veći kada je riječ o najosnovnijim životnim troškovima: troškovi stanovanja i režija (18 odsto ukupnih troškova) rasli su četiri puta brže od plata, dok su prevoz i hrana (12 odsto) rasli tri puta puta brže.

Realne zarade, koje pokazuju kretanje plata u odnosu na inflaciju, prošle godine pale su u svim članicama EU-a u prosjeku devet odsto. Poređenja radi, realna dobit porasla je za jedan odsto, pokazuju podaci Eurostata, prenosi SEEbiz.

Podaci Evropske centralne banke (ECB) pokazuju da su povećanja profitnih marži u 2021. i 2022. bila veća od povećanja jediničnih troškova rada, što znači da rast profitnih stopa ima značajniju ulogu u pokretanju inflacije.

Komentarišući ove podatke, glavna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Ester Lynch ocijenila je da su poskupljenja ugrozila životni standard zaposlenih i njihovih porodica.

“Ove brojke su još jedan dokaz da su radnici žrtve inflacije, a ne njezin uzrok.” “Iza ovih brojki stoje stvarni ljudi koji se bore da osiguraju hranu za svoje porodice, zagrijati svoje domove, pa čak i priuštiti sebi prevoz do svog radnog mjesta”, rekao je Lynch.

Dodala je da je pad životnog standarda radnika rezultat toga što kompanije, posebno one iz energetskog i prehrambenog sektora, iskorišćavaju probleme sa snabdijevanjem kako bi podigle cijene i ostvarile rekordne profite.

Prema njenim riječima, “vrijeme je da političari prestanu da kažnjavaju žrtve inflacije rezanjem plata i da se pozabave pravim uzrokom inflacije oporezivanjem viška profita”.