ekonomista Mohamed El-Erian

4 pitanja koja će odrediti budućnost globalne ekonomije

Podijeli

Ovo je neizvjesno vrijeme za globalnu ekonomiju.

Kako se narativi nastavljaju mijenjati, pogledi Wall Streeta se kreću od predviđanja potpunog kraha berze do mekog prizemljenja ekonomije. U međuvremenu, američka centralna banka dala je mješovite signale o sljedećem potezu Fed-a otkako su cijene počele rasti 2021. godine, a njen čelnik, Džerom Pauel je prethodno uvjeravao sve da je inflacija “prolazna” prije nego što se vratio kada je postalo očigledno da je upravo suprotno.

“I nijesu samo tržišni narativi doživjeli volatilnost”, napisao je uticajni ekonomista Mohamed El-Erian u tekstu za Financial Times. “Pokreti u ključnim segmentima finansijskih tržišta takođe su bili slični vožnji rolerkostera.”

Ono što je definitivno slučaj je da postoji mnogo neizvjesnosti o tome šta slijedi. Iako može biti teško sastaviti koherentnu perspektivu, El-Erian, kako prenosi Insider, kaže da zapravo postoje četiri faktora koji trenutno vode putanju svjetske ekonomije:

1) „Prvo, postoji manje elastična strana ponude ekonomije dok se svijet kreće kroz energetsku tranziciju, zategnutost tržišta rada, korporativno preoblikovanje lanaca snabdijevanja i način na koji geopolitičke tenzije mijenjaju globalizaciju.“

2) “Druga je sposobnost Fed-a da smanji inflaciju, uz zadržavanje štete po radna mjesta i rast i održavanje finansijske stabilnosti – trilema politike.”

3) „Treći je stepen štetne ekonomske zaraze koja proizlazi iz nedavnih potresa u važnim i regionalnim bankama, uključujući krhkost banke First Republic i ukupan uticaj viših troškova finansiranja na kreditiranje, veće rezerve za gubitke po kreditima, manje stabilnu bazu depozita i vjerovatno početak strožeg nadzora i regulacije.”

4) “I četvrto je sve složeniji odnos između ekonomije i politike, kako na domaćem (uključujući gornju granicu američkog duga) tako i na međunarodnom nivou (uključujući kako razmatranja nacionalne sigurnosti nadmašuju ekonomske).”

Idući naprijed, vrhunski ekonomista kaže da se Fed i velike institucije moraju brzo prilagoditi i biti otvorene za nove ideje o rješavanju mračnog i makro okruženja bez presedana. Vjerovatno će biti više finansijskog stresa za firme i previranja koja će pogoditi područja ekonomije poput komercijalnih nekretnina, ako se brzo ne prilagode novoj stvarnosti.

“Za dobrobit zemlje, na ovim institucijama je da budu otvorenije za samoometanje i da njihova struktura upravljanja uključuje jaču odgovornost”, navodi ekonomista.

“Bez toga, usmjeravajuća i usmjeravajuća uloga američke institucionalne zrelosti će još brže oslabiti suočeni sa narušavanjem kredibiliteta, pretvarajući ovu nekada dominantnu komparativnu prednost SAD u još veći izvor domaće i globalne nestabilnosti”, smatra on.