Apple Store Mumbai India, Tim Cook, Kuk

Zašto svi u biznisu sada vole Indiju?

Podijeli

Kada je Tim Kuk stigao u Indiju ranije ovog mjeseca kako bi otvorio Appleovu prve prodavnice u zemlji, dočekan je kao heroj.

Izvršni direktor je dočekan ovacijama i aplauzom, poklonjen je starinski Macintosh i održan je niz sastanaka sa zvaničnicima zemlje, uključujući premijera Narendra Modija.

Kukova posjeta, posljednja u nizu najiticajnijih globalnih izvršnih direktora, ilustruje rastuću plimu interesovanja koju korporacije i vlade pokazuju za poslovanje s Indijom. Samo nekoliko dana nakon Kuka, Pret A Manger, trendi britanski lanac sendviča, otvorio je svoju prvu trgovinu u komercijalnoj prijestonici Mumbaiju, jer se oslanja na rastuću srednju klasu zemlje.

Indija će, kako podsjeća CNN, nadmašiti Kinu i postati najmnogoljudnija nacija na svijetu ovog vikenda, prema proračunima Ujedinjenih naroda, u prekretnici koja će samo učvrstiti njen rastući imidž kao miljenice globalne ekonomije.

Njen novi status skrenuo je pažnju na to da li će njena ekonomija iskoristiti tu demografsku snagu da istisne Kinu i na druge načine.

Prilika za ulaganje u Indiju – naciju od 1,4 milijarde stanovnika – je jasna i potkrijepljena nedavnim geopolitičkim promjenama. Dok zapadni lideri žele da podstaknu ekonomsku saradnju sa zemljama koje dijele slične vrijednosti, Indija, najveća svjetska demografija, ima prednost.

Donedavno su mnoge zemlje i kompanije „sva svoja jaja stavljale u kinesku korpu“, kaže Partha Sen, profesor emeritus na Ekonomskoj školi u Delhiju. Kako tenzije i dalje rastu između Zapada i Pekinga, postoji “pokret ka diverzifikaciji, a Indija se u to uklapa”, dodao je.

Indijska takozvana “demografska dividenda”, potencijalni ekonomski rast koji proizlazi iz velikog broja radno sposobnog stanovništva, predstavlja veliku priliku. Njeno ogromno potrošačko tržište i skup pristupačne radne snage takođe privlače veću pažnju globalnih brendova i trgovinskih partnera.

Uklapanje u svjetske tokove

U pokušaju da podstakne industrijski sektor i poveća izvoz, indijska vlada je nastojala da potpiše sporazume o slobodnoj trgovini, potez koji je toplo prihvaćen širom svijeta.

Indija je od 2021. sklopila sporazume sa Australijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Mauricijusom. Takođe pregovara o sporazumima s Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Kanadom.

Rusija, čija je trgovina sa Zapadom pala od njene invazije na Ukrajinu prošle godine, takođe je zainteresovana za jačanje veza s Indijom. Taj se potez smatra rizičnim, jer zahtijeva lukav balans za Nju Delhi kako bi Vašington bio srećan dok se zagrijava za Moskvu, kaže Shilan Shah, zamjenik glavnog ekonomiste za tržišta u razvoju za Capital Economics.

Sjedinjene Države i Indija preduzele su korake posljednjih mjeseci da ojačaju svoje veze, posebno u odbrani i tehnologiji, dok pokušavaju da se suprotstave usponu sve snažnije Kine.

Bijela kuća je u januaru pokrenula partnerstvo s Indijom za koje se Vašington nadao da će pomoći zemljama da se takmiče s Kinom u pogledu vještačke inteligencije, vojne opreme i poluvodiča.

Sjedinjene Države su promovisale sporazum kao jačanje “naših demokratskih vrijednosti i demokratskih institucija”, iako su ti ideali potkopani nedavnim udarom Indije na opozicione političare i medije.

U februaru je Air India kupila više od 200 aviona od Boeinga (BA) u trećoj najvećoj prodaji američkog proizvođača aviona ikada . Predsjednik Džo Bajden pozdravio je “snagu američko-indijskog ekonomskog partnerstva”.

“Zajedno s premijerom Modijem, radujem se produbljivanju našeg partnerstva još više dok nastavljamo da se suočavamo sa zajedničkim globalnim izazovima”, rekao je.

Mjesec dana kasnije, američka ministarka trgovine Gina Raimondo posjetila je Nju Delhi zajedno sa grupom visokih rukovodilaca iz američkih kompanija. Tamo je potpisala sporazum s indijskim čelnicima da razgovaraju o koordinaciji ulaganja u međusobne industrije poluvodiča.

Govoreći u indijskoj ambasadi u Vašingtonu prošle nedjelje, Raimondo je rekla: „U godinama koje dolaze postojaće dva ekosistema tehnologije. Jedan je u skladu s našim demokratskim vrijednostima, a drugi ne.”

‘Ekonomsko čudo?’

Osim geopolitike, ekonomski i demografski temelji Indije podstiču poslovni interes.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će južnoazijska država ove godine nadmašiti sve glavne zemlje u razvoju i napredne ekonomije, zabilježivši rast BDP-a od 5,9%. Poređenja radi, njemačka i britanska ekonomija će stagnirati, dok će SAD rasti samo 1,6%.

Ako uspije da zadrži svoj zamah, Indija će prestići Njemačku kao četvrta najveća svjetska ekonomija 2026. godine i svrgnuti Japan sa trećeg mjesta 2032. godine, prema analizi Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

Radno sposobno stanovništvo Indije iznosi više od 900 miliona, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za 2021. U narednih nekoliko godina njena radna snaga mogla bi biti veća od kineske, prema Capital Economics-u.

Bajdenova administracija prihvatila je očekivani rast Indije s neobuzdanim entuzijazmom, ocjenjuje CNN.

“Želimo biti dio vašeg ekonomskog čuda”, rekao je Donald Lu, pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja južne i centralne Azije, za indijsku novinsku agenciju PTI prošle sedmice.

Ali impresivan indijski BDP i rast stanovništva izazivaju i sve veću glavobolju.

„Ako pogledate ukupne podatke — rast BDP-a, rast cjelokupnog nacionalnog dohotka, Indiji ide umjereno dobro“, rekao je Kaushik Basu, profesor ekonomije na Univerzitetu Cornell. „Na dnu priče ipak ne ide dobro“, dodao je. „Ključni razlog za to je što se tiče zaposlenosti, tu Indiji ide prilično loše.”

Stopa nezaposlenosti u Indiji od 7,1 odsto i dalje je iznad prosjeka prije pandemije. Basu je rekao za CNN da pitanje zapošljavanja, koje su neki analitičari nazvali tempiranom bombom, postaje jedan od najvećih problema Indije i može se pogoršati kako stanovništvo raste.

Rastuća proizvodnja

Ekonomisti kažu da postoji jasan odgovor na problem zapošljavanja: izgraditi više fabrika.

„Demografski potencijal i ključ za otključavanje toga bi bio razvoj ovog globalno konkurentnog i radno intenzivnog proizvodnog sektora“, rekao je Thamashi De Silva, pomoćnik ekonomiste za Capital Economics.

Od 2021. godine proizvodnja je činila manje od 15% indijske ekonomije ili zaposlenosti — relativno malo po globalnim standardima, napomenuo je Shah iz Capital Economics.

Srećom, njegova potreba za više montažnih linija dolazi jer kompanije traže nova proizvodna čvorišta.

Apple je značajno proširio proizvodnju u Indiji nakon što je pretrpio probleme u lancu nabavke u kontinentalnoj Kini. Prošle sedmice, tokom svoje posjete, Kuk je obećao da će dalje ulagati širom Indije.

Nekoliko sedmica ranije, šef Foxconna je takođe posjetio Indiju i sastao se s Modijem. Tajvanski proizvođač elektronike, koji isporučuje Apple, bio je jedan od najbrže rastućih proizvođača u Indiji krajem prošle godine i sada želi da se proširi.

“Apple-ovo povećanje proizvodnje i ulaganja u Indiji svakako je povećalo nadu u formiranje elektronskog ekosistema u zemlji i šire ohrabrivanje drugih multinacionalnih kompanija”, rekao je De Silva.

Prepreke

Indija će imati koristi jer kompanije diversifikuju svoje lance snabdijevanja daleko od Kine, ali “nekoliko prepreka” će spriječiti ovu promjenu, rekla je Aleksandra Herman, vodeći ekonomista u Oxford Economics.

Ona je navela stroge zakone o radu, visoke uvozne carine i logističke izazove. Iako je indijski izvoz tehnologije u posljednjih nekoliko godina stalno rastao, lokacije kao što su Tajvan i Vijetnam “do sada su imala više koristi od potrage za alternativnim izvorima uvoza”, rekla je ona za CNN.

Uprkos poboljšanju infrastrukture, logistički troškovi Indije i dalje su veći nego u Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Maleziji i Tajlandu, prema Svjetskoj banci.

Basu sa Univerziteta Cornell rekao je da je sada ključno da vlada smisli plan da apsorbuje višak radne snage otvaranjem radnih mjesta u proizvodnji.

„Učinite to kako treba, a ovo je dividenda“, rekao je. “Učinite to pogrešno i to će biti izuzetno zabrinjavajuće za budućnost indijske ekonomije.”

Investitor