office, worker, it, programmer

U narednih 5 godina nestaće 14 miliona radnih mjesta širom svijeta

Podijeli

Ogromni poremećaji će uzdrmati globalno tržište rada u narednih pet godina jer ekonomija slabi i kompanije pojačavaju usvajanje tehnologija kao što je vještačka inteligencija (AI).

Taj zaključaj dolazi od Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koji je u nedjelju objavio izvještaj zasnovan na anketama više od 800 kompanija.

WEF — koji je domaćin okupljanja globalnih lidera u Davosu u Švajcarskoj svake godine — otkrio je da poslodavci očekuju da će otvoriti 69 miliona novih radnih mjesta do 2027. i eliminisati 83 miliona radnih pozicija. To će rezultirati neto gubitkom od 14 miliona radnih mjesta, što je ekvivalentno 2% trenutne zaposlenosti.

Mnogi faktori će podstaći odliv tržišta rada tokom tog perioda, navodi se u izvještaju. Prelazak na sisteme obnovljivih izvora energije će biti moćan motor za stvaranje radnih mjesta, dok će sporiji ekonomski rast i visoka inflacija dovesti do gubitaka.

U međuvremenu, žurba za primjenom vještačke inteligencije poslužiće i kao pozitivna i kao negativna sila.

Kompanijama će biti potrebni novi radnici koji će im pomoći da implementiraju i upravljaju AI alatima. Prema WEF-u, predviđa se da će zapošljavanje analitičara podataka i naučnika, stručnjaka za mašinsko učenje i stručnjaka za sajber sigurnost porasti u prosjeku 30 odsto do 2027.

U isto vrijeme, proliferacija AI će dovesti mnoge poslove u opasnost, jer roboti u nekim slučajevima zamjenjuju ljude. Do 2027. moglo bi biti 26 miliona manje poslova u vođenju evidencije i administracije, predviđa WEF. Očekuje se da će službenici za unos podataka i izvršni sekretari imati najveće gubitke.

Uprkos nedavnoj senzaciji oko alata kao što je ChatGPT, automatizacija se polako širila početkom ove decenije. Organizacije koje je anketirao WEF procjenjuju da 34% svih poslovnih zadataka trenutno obavljaju mašine. To je samo malo iznad brojke iz 2020.

Očekivanja u vezi sa tempom budućeg trenda su takođe revidirana naniže. U 2020. godini poslodavci su mislili da će 47% zadataka biti automatizovano do 2025. Sada očekuju da će taj broj dostići 42% do 2027. godine.

U međuvremenu, kompanije preispituju koje su vještine potrebne njihovim zaposlenima.

Prema WEF-u, kompanije sada više cijene “sposobnost efikasnog korištenja AI alata” od kompjuterskog programiranja.

Investitor