wef, davos

Optimizam u Davosu: 2023. i neće biti tako loša

Podijeli

U petak veče završeni sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švajcarskom Davosu, prema analitičarima, ulijevao je određeni optimizam uprkos izazovnim uvjetima. Prema ocjeni učesnika, izgledi za recesiju su se posljednjih sedmica donekle smanjili, ali izazovi, predvođeni ratom u Ukrajini, i dalje zahtijevaju punu pažnju.

Centralne teme foruma bile su energetska i prehrambena kriza, visoka inflacija uz nizak rast i visoka zaduženost ekonomije, novi izazovi za industriju, socijalne ranjivosti i geopolitički rizici.

Kako je na okruglom stolu naglasila Kristalina Georgijeva, prva dama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi francuska novinska agencija AFP, uprkos brojnim izazovima, moguće je osjetiti malo optimizma.

“Uslovi su manje loši nego što smo se bojali prije nekoliko mjeseci”, rekla je.

Nagovijestila je da bi MMF krajem mjeseca mogao povećati prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu. Ujedno je upozorila na prevelika očekivanja. “Manje loše ne znači nužno i dobro”, naglasila je.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard u četvrtak je ocijenila da su “posljednjih sedmica vijesti postale mnogo pozitivnije”. Retorika se promijenila s pojma “recesija” na “manji pad”. “Godina koja je pred nama neće biti briljantna, ali će biti puno bolja nego što smo očekivali”, dodala je.

Učesnici foruma nijesu mogli da zaobiđu ni pitanje klimatskih promjena. Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš ocijenio je da je “bitka izgubljena” i da svaka sedmica donosi “novi klimatski užas”. Ocijenio je da je obaveza da se porast globalne temperature ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa gotovo “eksplodirala” te da svijet ide prema porastu temperature od 2,8 stepena.

Sastanak WEF-a obilježili su i protesti klimatskih aktivista. Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg optužila je učesnike tribine da oni “praktički najviše pridonose uništenju planete”. Kako je rekla, apsurdno je slušati “elitu iz Davosa” oko rješavanja klimatske krize.