European central bank, ECB, Euro

ECB povećao kamatne stope, ali usporio tempo

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je povećala svoju referentnu kamatnu stopu za 25 baznih bodova dok se nastavlja boriti s porastom potrošačkih cijena, a stope su sada na nivoima koje nijesu viđene od novembra 2008.

“Izgledi za inflaciju i dalje su previsoki predugo”, stoji u saopštenju ECB-a. Posljednjom objavom, referentna stopa banke pomaknuće se na 3,25%, od 10. maja, prenosi SEEbiz.

Odluka dolazi nakon što su podaci o inflaciji objavljeni ranije ove sedmice pokazali povećanje ukupne stope na 7% za april. Istovremeno je osnovna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, blago smanjena na 5,6%. “Ukupna inflacija se smanjila tokom posljednjih mjeseci, ali pritisci temeljnih cijena i dalje su jaki”, rekla je centralna banka u četvrtak.

ECB je krenuo svojim trenutnim usponom u julu 2022, kada je svoju glavnu stopu spustio s -0,5% na nulu. Međutim, uprkos stalnom povećanju stope od tada, inflacija je i dalje znatno iznad cilja ECB-a od 2%. Procjene koje je prošle sedmice objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) pokazuju da inflacija neće dosegnuti cilj ECB-a do 2025. godine.

Nedavni podaci takođe pokazuju da je ekonomija eurozone rasla manje od očekivanog u prvom tromjesečju ove godine, bilježeći anemični porast od 0,1%. Međutim, brojke o nezaposlenosti pokazale su blagi napredak u martu u odnosu na prethodni mjesec na 6,5%.

Nadalje, nedavno istraživanje ECB-a pokazalo je da su banke značajno postrožile pristup kreditima, što bi moglo sugerisati da su više kamatne stope počele uzimati danak u realnoj ekonomiji.

U svojoj posljednjoj odluci o stopama, ECB je priznao da se “prošla povećanja stopa snažno prenose na uslove finansiranja i monetarne uslove u eurozoni”, ali je takođe napomenuo da “kašnjenja i snaga prenosa na realnu ekonomiju ostaju neizvjesni”. Nije pružio daljnje smjernice o nadolazećim odlukama o stopama.

ECB je takođe rekao da će vjerovatno zaustaviti ponovna ulaganja u sklopu svog Programa kupovine imovine (APP) u julu.