Euro, ECB, European central bank, Frankfurt

ECB: Inflacija u eurozoni i u 2024. ostaje iznad 3%

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) očekuje da će inflacija u 20-članoj zoni eura ostati iznad 3% sljedeće godine, što će u četvrtak podstaći deseto uzastopno povećanje kamatnih stopa, kazao je Reutersov izvor.

ECB počinje dvodnevni sastanak u srijedu, suočen s uporno visokom inflacijom i rastućim strahom od recesije koji povlače kreatore politike u suprotnim smjerovima i održavaju tržišna očekivanja jednako podijeljena između pauze i još jednog povećanja kamatnih stopa od 25 baznih poena.

Kvartalne projekcije ECB-a, koje bi trebalo da budu predstavljene Upravnom vijeću ECB-a u srijedu, postaviće inflaciju iznad nivoa od 3% u 2024. godini, rekao je izvor britanske novinske agencije.

Ažurirana projekcija za 2024. je znatno iznad cilja centralne banke od 2% i biće veća od 3% prognoze u junu. Takođe je iznad 2,7% koliko su analitičari očekivali u anketi Reutersa.

Izvor je rekao da je odluka o kamatnoj stopi i dalje neizvjeskna te da formalni predlozi za sastanak još nijesu predstavljeni.

Ali pomno praćena prognoza za 2024. doprinosi povećanju stope jer se čini da potvrđuje strahovanja da bi moglo biti teže smanjiti inflaciju nego što se ranije mislilo.

ECB je podigla svoju depozitnu stopu na 3,75% sa minus 0,50 u periodu od 14 mjeseci, što je najbrži tempo pooštravanja, a sve u nadi da će zaustaviti brzi rast cijena.

Ali i glavna i osnovna inflacija ostaju iznad 5%, što povećava rizik da će radnici početi da traže veća povećanja plata, posebno zato što je tržište rada i dalje izuzetno zategnuto.

Iako prognoza inflacije ECB-a za 2025. neće imati suštinske promjene, ovo nije glavna stavka u debati za kreatore politike zbog slabe tačnosti projekcija posljednjih godina.

S druge strane, rast će biti smanjen za ovu i 2024. godinu, otprilike u skladu s tržišnim očekivanjima, rekao je izvor.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekuju ekonomski rast eurozone od 0,6% ove godine i 0,9% u 2024.