Brajan Česki, airbnb, brian chesky

Izvršni direktor Airbnb-a: Vještačka inteligencija će promijeniti svačiji život

Podijeli

To će promijeniti svačiji život. Biće kao struja. Biće to nešto sa čim ćemo svi živjeti… kao da se vrijeme upravo promijenilo. Vi jednostavno živite u ovom novom svijetu u kojem sve će evoluirati, kazao je izvršni direktor Airbnb-a Brajan Česki, komentarišući razvoj rješenja vještačke inteligencije (AI) i vijesti iz te oblasti koje su sve češće.

“Kompjuter je bio stvaran. Internet je bio stvaran. Mobilni je bio stvaran… Sada je AI stvaran”, dodao je on, poređujući vještačku inteligenciju sa ostalim tehnološkim revolucijama iz prošlosti.

Osim AI, Česki je razgovarao s Yahoo Finance Live i o novom dodatku Airbnb funkcijama i kako on igra ulogu u korisničkom iskustvu kompanije, izgledima turističke industrije, regionalnoj bankarskoj krizi i još mnogo toga.

Problem je, kako kaže, u tome što ako je neko pričao o “metaverzumu”, onda je pričao o “Crypto Web3”, sada govore o “AI”, postoji velika šansa da ne znaju ni za jednog od njih. Jer kako možete biti stručnjak za sva tri?

“Ali ispostavilo se da je AI, ovaj put, pogodak. Svima će to promijeniti život. Biće kao struja. To će biti nešto sa čim ćemo svi živjeti”, dodao je.

Kazao je da je teško predvidjeti u kom pravcu će ići cijeli razvoj AI rješenja, ali se ipak usudio da pogađa.

“Najveći uticaj koji će imati je da će učiniti sve u tehnološkim kompanijama produktivnijim. Softverski inženjering će biti efikasniji, jer je programiranje jezik. I sada odjednom, ovi alati na neki način mogu učiniti razvoj jednako dobrim kao i osoba, u nekim slučajevima boljim od čovjeka. AI im može biti odličan ‘kopilot’. Mislim da će glavna stvar koju će učiniti jeste da će poboljšati produktivnost. Mislim da ćemo u narednih nekoliko godina početi da vidimo da rastu zaista zanimljive aplikacije”, kazao je Česki.

Podsjetio je da trenutno u javnosti postoje samo nekoliko velikih jezičkih AI modela, kao što su osnovni modeli, kao OpenAI.

“Dakle, pravo pitanje, prava ekonomska prilika, je šta možete izgraditi na njima? Koje su aplikacije sada moguće, zbog AI?. Dakle, opet, postoji mnogo fraza i termina, ali s vremena na vrijeme, one postaju revolucije”, kazao je Česki.